IZNENAĐENJE

TRAŽILI NESTALI MALEZIJSKI BOEING, A POTPUNO SLUČAJNO NAŠLI SE NA PRAGU RJEŠENJA SASVIM DRUGOG MISTERIJA Evo što su to sonari našli na dnu oceana

 Australian Transport Safety Bureau via Western Australian Museum

Nestanak zrakoplova Malaysia Airlines na letu MH370 u ožujku 2014. pokrenuo je golemu potragu na koju je dosad utrošena svota u protuvrijednosti od oko 420 milijuna kuna. Zrakoplov svejedno nije pronađen, ali su zato riješene dvije viktorijanske brodarske misterije.

Naime, sonari nisu pronašli lokaciju olupine Boeinga 777 koji je nestao s 239 ljudi, ali su zato locirali dvije brodske olupine na dnu Indijskog oceana.

Jedna bi olupina, vjeruje se, mogla predstavljati ostatke željezne lađe West Ridge, izgrađene u Škotskoj, koja je nestala dok je prenosila britanski ugljen u Indiju 1883. Olupina je pronađena 19. prosinca 2015. u uspravnom položaju na dnu mora, 1.500 milja od zapadne obale Australije, ali tek je ovih dana objavljeno o kojem bi se brodu moglo raditi.

Osim West Ridgea, još su dva nestala broda mogući kandidati koji bi zapravo mogli biti na fotografiji koju je u četvrtak objavio Muzej Zapadne Australije, a koju je snimio netko iz potražnog tima Australskog ureda za sigurnost prometa. Riječ je o brodu imena Kooringa, koji je nestao 1894. godine te o brodu Lake Ontario, kojem se svaki trag izgubio 1897. godine.

Oko 22 milje dalje od željezne olupine pronađeni su 19. svibnja 2015. ostaci drvenog broda, koji bi, prema istraživanju znanstvenika, mogao biti jedan od dva broda nestala u 19. stoljeću. Jedan je W. Gordon koji je plovio od Škotske do Australije 1877. s 10 članova posade, a drugi je Magdala, koja je nestala pet godina kasnije na putu od Walesa do Indonezije.

Dr. Ross Anderson, morski arheolog iz Muzeja Zapadne Australije kazao je za britanski Telegraph da je potrebno još rada i novca prije nego što se sa sigurnošću utvrdi identitet ove dvije novopronađene olupine.

U potrazi za zrakoplovom pronađene su olupine još dva broda, koji su nestali u 20. stoljeću, ali australske vlasti nisu tražile od muzeja dodatno istraživanje. Potraga za melazijskim zrakoplovom se nastavlja, a malezijska vlada obećala je platiti 20 milijuna dolara u slučaju pronalaska aviona ili crne kutije zabilježenim podacima o letu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:34