TAJNA S DNA MORA

'TRAŽILI SMO KONTEJNERE, A NAŠLI KARIKU KOJA NEDOSTAJE' Slučajno pronađen srednjovjekovni brod u vlasništvu nekadašnjih najbogatijih europskih bankara

 
U potrazi za kontejnerima palim s broda MSC Zoe pronađeno je srednjovjekovno blago
 Profimedia, SIPA USA

Pukim slučajem nizozemske vlasti pronašle su na dnu Sjevernog mora potopljeni brod iz 1540., još nakrcan bakrenim pločama koje je prevozio za svoje vlasnike, obitelj Fugger koja je glasila za jednu od najbogatijih bankarskih obitelji Europe tog vremena.

Do ovog otkrića najstarijeg broda ikada pronađenog u nizozemskim vodama došlo je nakon što je s trgovačkog broda MSC Zoe u oluji 2. siječnja palo 345 kontejnera.

Tragači su u potrazi za kontejnerima koristili sonar, te tako pronašli nepoznati predmet na dnu mora, nekoliko kilometara sjeverno od otoka Terschelling u Wadenskom moru, javlja BBC.

Containers from container vessel Panamanian-flagged MSC ZOE float in the North Sea after falling from the ship on January 3, 2019. Some of the containers washed up on the shores of The Netherlands., Image: 405327605, License: Rights-managed, Restrictions: *** Germany, Italy, and The Netherlands Out ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Stotine kontejnera palo je s broda MSC Zoe u Sjevernom moru tijekom oluje u siječnju

Iako se tek treba provesti cjelovita podvodna ekspedicija u ljetnim mjesecima, spasilačka ekipa je već izvadila dio bakrenog tereta, te tri drvene daske i 12 drvenih rebara iz brodskog okvira. Stručnjaci ističu da je ovaj brod posebno zanimljiv jer predstavlja "kariku koja nedostaje" u srednjovjekovnom razvoju brodogradnje, kad se trup broda počeo prekrivati daskama u ravnini sa šavovima, umjesto dotadašnje prakse preklapanja dasaka poput krovnih crijepova.

Vjeruje se da je ovaj brod dug 30 metara nosio 5 tona bakra, koje je dopremao iz rudnika bakra koje je obitelj Fugger posjedovala na području današnje Slovačke, putem rijeke Visle do poljske luke Gdanjsk, s odredištem u belgijskom Antwerpu. Fuggerovi su posjedovali enormno bogatstvo i financirali su europske kraljeve i careve, a kako bi izbjegli trgovačke gilde, tzv. hanze, unajmili su nizozemske brodove.

Stručnjak za bakar iz amsterdamskog Rijksmuseuma utvrdio je da je bakar iz utrobe potopljenog broda kemijski identičan onome koji se koristio u prvom nizozemskom bakrenom novcu, prenosi BBC. Bakrene kovanice u to su se vrijeme, naime, razvijale kao jeftinija alternativa zlatnicima i srebrnjacima, a sada se čini da je upravo bakar iz rudnika u Slovačkoj korišten kao moneta u Nizozemskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:45