PRVI SUSRET PREGOVARAČA

'TREBA DJELOVATI BRZO' EU i London dogovorili se o prioritetima i o vremenskom planu pregovora o Brexitu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 23:21

The European Union's chief Brexit negotiator Michael Barnier (R) welcomes Britain's Secretary of State for Exiting the European Union David Davis at the European Commission ahead of their first day of talks in Brussels, Belgium, June 19, 2017. REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS

Europska unija i Velika Britanija dogovorile su se u ponedjeljak o prioritetima i o vremenskom planu pregovora o Brexitu, nakon prvog susreta pregovarača dviju strana u Bruxellesu.

O glavnom pitanju "prava građana" - državljana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji i Britanaca koji žive na području EU-a - premijerka Theresa May razgovarat će već na europskom summitu krajem tjedna u Bruxellesu, navodi France Presse.

May će o tome razgovarati s 27 kolega, rekao je britanski ministar za Brexit, David Davis.

"Nakon toga ćemo u ponedjeljak (26. lipnja) objaviti opširan dokument s našom ponudom u glavnim crtama koja će, vjerujem, biti dobar temelj za postizanje dogovora", dodao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom.

Pregovarači će zasjedati jednom na mjesec, između 17. srpnja i 9. listopada, što su prvi poznati termini.

Radne skupine u koje ulaze stručnjaci obiju strana, osnovane su kako bi raspravljale o žurnijim temama: građanskim pravima, financijskom dogovoru ("sređivanje računa") i o drugim "pitanjima nastalim zbog razdvajanja", pobrojao je Barnier.

Bolno pitanje granice Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske je pak u izravnoj nadležnosti dvaju bliskih suradnika Barniera i Davisa.

O svim prioritetima će se razgovarati u svakom krugu pregovora. Pregovori će se voditi na engleskom i na francuskom.

Britanski izvor je rekao kako je raspoloženje prvoga dana pregovora o Brexitu bilo "nevjerojatno pozitivno" te kako su obje strane priznale da treba djelovati brzo, navodi Reuters.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je kako se Britanija nije suglasila da će napraviti bilo kakve uplate Europskoj uniji kako bi izvršila nepodmirene obveze nakon što napusti Uniju.

"Oni stavljaju u pitanje da postoji pravna osnova za plaćanje izlaska", rekao je dužnosnik EU-a.

Unija bi mogla isporučiti račun od nekoliko desetaka milijarda eura Britaniji kako bi podmirila dio budućih proračunskih obveza EU-a koje su nastale dok je Britanija bila član. Britanija je do sada odbijala da je takvo plaćanje opravdano a neki ministri su nagovijestili kako bi umjesto toga EU mogao dugovati Londonu.

EU-ovi dužnosnici kažu kako će smanjivanje razlika glede ovog plaćanja, za što su se obje strane suglasile u ponedjeljak da osnuju radnu skupinu pregovarača, biti važan ispit za nadolazeće pregovore.

ELIPSO

Izdvajamo