KIM U KINI PODNOSI IZVJEŠTAJ

Treći put od ožujka posjetio mentora, kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Nedavno je u Pekingu bio i američki državni tajnik Mike Pompeo koji tvrdi da Kina mora biti “konstruktivni sudionik”
 REUTERS

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un opet putuje. Nakon što gotovo sedam godina, od dolaska na vlast 2011. kada mu je umro otac Kim Jong-il, nije niti mrdnuo iz svoje zemlje, u posljednjih nekoliko mjeseci postao je pravi globetrotter.

Naime, mlađahni Kim Jong-un ponovno je stigao u Peking, na razgovore s doživotnim kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Ovo je već treći put od ožujka kako sjevernokorejski lider stiže na razgovore u Peking, a prvi put nakon nedavnog summita u Singapuru gdje je imao povijesni sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Kim Jong-un, kako prenose strane agencije, stigao je u Peking istim onim zrakoplovom kojim je letio i u Singapur.

Sudionik

Na sastanak s kineskim kolegom Kim je, pretpostavlja se, došao podnijeti izvještaj o sastanku s američkim predsjednikom Trumpom koji je opet zaoštrio svoje gospodarske odnose s Kinom uvodeći nove carine za kineske proizvode. Kina se smatra “sponzorom” sjevernokorejskog režima i mentorom samog Kim Jong-una te je i do sastanka s Trumpom došlo, između ostalog, zbog značajnog kineskog angažmana. Nedavno je u Pekingu boravio i američki državni tajnik Mike Pompeo koji je rekao da Kina mora biti “konstruktivni sudionik” cijelog procesa smirivanja stanja na Korejskom poluotoku.

Naime, u Singapuru je na sastanku dvojice čelnika dogovoreno da će Sjeverna Koreja odustati od svoga nuklearnog programa, a u Bijeloj kući tumače sporazum na način da će doći do uništavanja nuklearnih potencijala koje je Sjeverna Koreja sagradila. Tu, doduše, postoji mali nesporazum u tumačenju termina “denuklearizacija” koji u Pjongjangu, barem zasad i javno, iščitavaju samo kao zamrzavanje i odustajanje od nuklearnog programa, a ne kao njegovo potpuno uništavanje.

No, to su “detalji” koji će se vjerojatno uglaviti tijekom daljnjih pregovora. Kina kao glavni sjevernokorejski saveznik i trgovački partner - jer, recimo, kupuje ugljen u Sjevernoj Koreji kao njihov glavni izvozni “proizvod” iz čistih političkih razloga jer Kina ima svog ugljena dovoljno za svoje potrebe - ipak kaže da se ne protivi američkoj odluci da ne ukida sankcije Sjevernoj Koreji sve dok se ona potpuno ne denuklearizira.

Dobra volja

U Pekingu su također podržali američku odluku da obustavi planove za “tradicionalne” proljetno-ljetne zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom. Naime, Washington i Seul su u utorak, 19. lipnja, potvrdili najavu o prekidu zajedničkih vojnih manevara nakon što je predsjednik Donald Trump na singapurskom summitu s Kim Jong-unom obećao da će se vojne vježbe obustaviti kao znak dobre volje.

Kim Jong-un trenutačno uživa u slavi, a otvaranjem države postigao je legitimitet svoje radikalno totalitarističke vlasti i režima jer više nitko ne propitkuje stanje ljudskih i građanskih prava u toj zemlji. Osim sa Xijem, očekuje se da će se Kim Jong-un susresti i s japanskim premijerom Shinzom Abeom te s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Pretpostavlja se da bi do susreta s Abeom i Putinom moglo doći već u rujnu na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:48