SVEČANOST UZ PRESPANSKO JEZERO

TRENUTAK ZA POVIJEST UZ GRČKO-MAKEDONSKU GRANICU Potpisan sporazum o službenom imenu Makedonije, blizu mjesta ceremonije izbili nasilni prosvjedi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.06.2018. u 12:39

REUTERS

 

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU i NATO-u.

Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

 

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

"Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je grčki premijer Alexis Tsipras na svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je nazočio uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom.

Tsipras je u subotu preživio glasanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu.

Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu.

Po sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU i NATO-u.

"Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti", rekao je Zaev. "Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed."

Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Ovo pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su tisuće prosvjednika ispred parlamenta izvikivale "Izdajico, izdajico!" dok su zastupnici raspravljali.

Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera gdje je upriličen zajednički doručak.

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz izjavio je povodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći poklon za svoj 78. rođendan.

Prosvjedi u blizini mjesta potpisivanja sporazuma

Dok su grčki i makedonski dužnosnici uz Prespansko jezero potpisivali povijesni sporazum, u obližnjem grčkom selu Pisoderi, iz kojeg puca pogled na Prespan, prosvjednici protiv sporazuma sukobili su se s policijom. Ispaljen je i suzavac, nastao je kaos, ali zasad nema informacija o eventualno ozlijeđenim ili uhićenim osobama. (JL)

A protester throws back a tear-gas canister fired by riot during a demonstration against the agreement reached by Greece and Macedonia to resolve a dispute over the former Yugoslav republic's name, in Pisoderi village, northern Greece, June 17, 2018. REUTERS/Alexandros Avramidis
Protesters are seen among tear gas fired by riot police during a demonstration against the agreement reached by Greece and Macedonia to resolve a dispute over the former Yugoslav republic's name, in Pisoderi village, northern Greece, June 17, 2018. REUTERS/Alexandros Avramidis
Protesters run away from tear gas fired by riot police during a demonstration against the agreement reached by Greece and Macedonia to resolve a dispute over the former Yugoslav republic's name, in Pisoderi village, northern Greece, June 17, 2018. REUTERS/Alexandros Avramidis
 

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo