SKANDALOZNI SLUČAJ U MAROKU

TRI GODINE ZATVORA ZBOG OBIČNOG POLJUPCA!? Uhvatili su ih u zagrljaju, prvo ih je obitelj prebila, a onda ih je privela policija

 Rafael Marchante / REUTERS

Dvjema tinejdžerkama iz Maroka prijeti tri godine zatvora nakon što ih je netko fotografirao u zagrljaju kako se ljube. Kad su obitelji saznale, djevojke su prtrpjele grozne batine, a potom su na inicijativu obitelji i - pritvorene.

Policija je uhapsila 16-godišnju Sanau i 17-godišnju Hajar nakon što su ih vidjeli kako se ljube na krovu u Marrakechu. Fotografije su navodno poslane obiteljima djevojaka, a onda je majka jedne pozvala policiju, piše Daily Mail.

Omar Arbib, aktivist Organizacije za ljudska prava u Maroku rekao je da su djevojke uočene prošli četvrtak. ‘Vidjeli su ih kako se ljube i grle na krovu jedne zgrade. Netko ih je fotografirao, poslao slike obiteljima koje su pak obavijestile policiju, a djevojke su uhićene još isti dan’, rekao je za AFP.

Prijeti im optužba za homoseksualnost zbog čega će im se suditi, a ako budu proglašene krivima, mogle bi dobiti kaznu i od tri godine zatvora. Na vijest je priopćenjem reagiralo dvadesetak udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava koji su i objavili da su od obitelji dobile teške batine nakon što ih je netko snimio mobitelom. Također navode da im je policija tri dana uskraćivala hranu dok jedna od njih nije popustila i potpisala izjavu.

Nakon toga su puštene iz pritvora i sad na slobodi čekaju suđenje. Optužit će ih za ‘lascivne i neprirodne aktivnosti s osobom istog spola’ što spada u kazneni zakon. Organizacija za ljudska prava u Maroku angažirala je djevojkama odvjetnika, a prijeti im od šest mjeseci do tri godine zatvora. Arbib je pozvao vlast da puste djevojke i da se odmah mijenja zakon.

Maroko je zemlja sa 35 milijuna ljudi, rastrgana između vjerskog konzervativizma i otvorenosti Zapadu, i u posljednjih su nekoliko godina imali više slučajeva osuda zbog homoseksualnosti.

U petak je reagirala i dobitnica najuglednije književne nagrade frankofonog svijeta, Goncourtove nagrade, Leïla Slimani, koja je rekla da se Marokanci moraju pobuniti protiv srednjovjekovnih zakona koji ih unazađuju. Književnica, koja je ujedno i prva Marokanka koja je osvojila tu prestižnu nagradu, prozvala je svoju rodnu zemlju, posebno zbog odnosa prema ženama: ‘Ponižavanje stanovništva, način na koji ih se zauzdava, ohrabruje politički sustav temeljen na prijeziru, poniženju i zloupotrebi moći. Mislim da je vrijeme da ljudi uzmu stvar u svoje ruke i pobune se’, rekla je 35-godišnja Slimani za francuski radio i dodala:

‘Zakoni u Maroku kompletno su srednjovjekovni i nisu u doticaju sa stvarnošću. Brani se seks izvan braka, homoseksualnost i preljub. Ne bismo trebali biti toliki licemjeri. Marokanci kao i svi ostali imaju seksualni život izvan braka i mnogo je homoseksualaca.’

Naglasila je i kako smatra da ti zakoni nemaju nikakve veze s vjerom i kako se žene ne smiju promatrati samo kao ‘majke, sestre i supruge’, već kao žene, individualne osobe s vlastitim pravima: ‘Mnogi imami i prosvijećeni teolozi vam to mogu objasniti. To je pitanje ljudskih prava, seksualnih prava, prava na dostojanstvo čovjeka i posebno na dostojanstvo ženskog tijela.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:34