BORBA S EPIDEMIJOM

TRI NOVE ŽRTVE KORONAVIRUSA U SRBIJI Ukupno preminulo sedam osoba, ukupni broj zaraženih porastao

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 19:00

A Serbian military personnel wearing a protective mask stands amongst beds set up inside a hall of the Belgrade Fair to accommodate people who suffer mild symptoms of coronavirus disease (COVID-19) on March 24, 2020. - More than 200,000 coronavirus cases have been declared in Europe, according to an AFP tally on March 24, 2020. (Photo by Vladimir Zivojinovic / AFP)
AFP

U Srbiji su u četvrtak registrirane tri nove žrtve koronavirusa te ih je ukupno sedam, kao i još 73 novozaraženih, čime je broj ukupno oboljelih porastao na 457, priopćeno je na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera srbijanske vlade.

Nakon što je u četvrtak ujutro priopćeno da su u Srbiji od 6. ožujka, kad je počela epidemija, preminula još dva pacijenta, ukupno šest, a u međuvremenu je potvrđeno da je umrla još jedna osoba u dobi od 48 godina, oboljela od COVID-a 19, te je ukupno sedam umrlih.

Epidemiolozi i infektolozi pozvali su danas da građane Srbije da "željeznom disciplinom" i primjenom svih preporučenih preventivnih mjera pomognu zdravstvenom sustavu u borbi za sprječavanje širenja koronavirusa.

Ključ borbe ostaje preventiva, cilj je da se prevencijom zaustavi dalje širenje covida 19 i to je naša zajednička misija, poručili su liječnici, članovi zdravstvenog kriznog stožera srbijanske vlade. Stožer je upozorio građane da "dolaze još teži dani".

Epidemiološke službe i cjelokupan zdravstveni sustav prati stanje, situacija se prati na razini preporuka i mjera Svjetske zdravstvene organizacije, naveo je stožer, koji ističe da je važno da se poštuju sve preporuke zdravstvenog sektora, od socijalne distance u radnom okruženju do distance na ulici i u obitelji.

U Beogradu je u dvoranama Beogradskog sajma u tijeku formiranje privremene bolnice za smještaj lakših slučajeva oboljelih od koronavirusa, što je jedna od preporuka kineskih stručnjaka koji su u pokrajini Hubei uspjeli obuzdati epidemiju koronavirusa.

Skupina kineskih stručnjaka stigla je u Beograd kao dio pomoći i potpore službenog Pekinga Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Jedna od preporučenih mjera je i masovnije testiranje i praćenje potencijalnih izvora zaraze kako bi se provjeri na prisustvo COVID-a 19 podvrgnule sve osobe koje bi mogle biti zaražene virusom.

Izdvajamo