MANDAT IM ZAPOČINJE 1. PROSINCA

Tri zadnja kandidata za Europsku komisiju saslušana pred odborima Europskog parlamenta

Van der Leyen čeka potvrdu kandidata kako bi Komisija za dva tjedna počela mandat
Ursula von der Leyen
 Francois Lenoir / REUTERS

Još uvijek nije gotova priča o kompletiranju sastava Europske komisije. Mandati članova bi, po ovom roku, trebali započeti 1. prosinca. Da bi se to dogodilo Europski parlament bi za desetak dana trebao potvrditi Europsku komisiju, a prije toga potporu trebaju dobiti još tri kandidata iz država čije su kandidate odbori u Europskom parlamentu srušili ranije i time spriječili predaju mandata Junckerove Komisije u ruke Ursule van der Leyen.

Jučer je u odborima Europskog parlamenta bilo saslušanje triju preostalih kandidata; Mađara Olivéra Várhelyija koji bi trebao biti povjerenik za susjedstvo i proširenje, Rumunjke Adina-Ioane Vălean za transport i Francuza Thierryja Bretona za unutarnje tržište.

Iako su sva tri kandidata ostavila uvjerljiv dojam, ipak tijekom dana nije bilo jasno hoće li svi oni proći. Izvori iz Europskog parlamenta javljaju da socijalisti i liberali žele mogućnost "dodatnih pitanja" za povjerenika za susjedstvo i proširenje. Taj kandidat, kojeg je nominirao Viktor Orbán, odbio je kritike za nedostatak lojalnosti i poručio da će biti lojalan isključivo Europskoj komisiji.

Rekao je da je prioritet nastaviti s politikom proširenja, zatim treba otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uspješno okončati dijalog između Kosova i Srbije tijekom 2020. godine, a BiH treba ispuniti kriterije koje traži Komisija ako želi dobiti status kandidata. Istaknuo je da će u svom mandatu ustrajati na poštivanju kriterija vladavine prava kao ključnom uvjetu u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana.

Dosta kontroverzi bilo je oko Francuskog kandidata Bretona, do sada generalnog direktora velike kompanije Atos, a prije toga ministra u vladi Jacquesa Chiraca. On je jedva, sa samo jednim glasom razlike, prošao u odboru za pravna pitanja, gdje se analizira izjava o mogućem sukobu interesa. Njegova potvrda važna je i Francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, čiju je prvu kandidatkinju Parlament srušio, što je njemu bila velika pljuska.

Na njegovom saslušanju u odboru je sudjelovao i Hrvatski zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol, koji misli da je Breton uspješno odgovarao na pitanja zastupnika te da ne vidi razlog da ne bude potvrđen.

- Čini mi se da je dobro pripremljen i da je dokazao da dobro poznaje portfelj koji mu je dodijeljen. Posebno bih izdvojio izjavu da će raditi na uklanjanju prepreka za slobodno kretanje usluga unutar EU, što je izuzetno bitno. Isto tako važnim smatram njegovu najavu da će se angažirati oko olakšanja rada srednjih i malih poduzeća i uklanjanju prepreka. Mislim da je na saslušanju dokazao da može biti uspješan povjerenik za tako važan sektor kao što je unutarnje tržište, a što se tiče sumnji u sukob interesa, dokazao je da je prodao dionice kompanije koju je do sada vodio - rekao je Jutarnjem listu Sokol.

I dok je trajalo saslušanje triju kandidata, iz Londona je stigla poruka kako Ujedinjena Kraljevina ne namjerava poslati svog kandidata za člana Europske komisije, iako je to Bruxelles zatražio. Prema temeljnim ugovorima EU, broj povjerenika u Europskoj komisiji mora biti jednak broju država članica, što znači da, dok je formalno članica, i Ujedinjena Kraljevina mora imati povjerenika. London se izvlači na održavanje izvanrednih izbora u prosincu, zbog čega do tada nije u stanju imenovati svog kandidata. Pravne službe EU sada razmatraju moguće pravne posljedice koje će se dogoditi ako mandati članova nove Europske komisije započnu bez britanskog povjerenika prije nego što se Brexit i formalno dogodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:57