OSTAVKE U RUMUNJSKOJ

TRIPUT ZVALA POLICIJU, PREKLINJALA ZA POMOĆ, ALI ONI JE NISU SHVAĆALI OZBILJNO Jeziva smrt otete i silovane djevojčice digla na noge cijelu državu

 
Osumnjičeni Georg Dimka (lijevo) veoma je brzo priznao ubojstvo Alexandre, a zatim i još jedne djevojke
 REUTERS

Rumunjska iz godine u godinu postaje sve zrelije građansko i antikorupcijsko društvo, ponajbolje u našem dijelu Europe. Potvrđuje to i najnoviji niz dužnosničkih ostavki zbog brutalnih ubojstava dviju tinejdžerica, koja su digla zemlju na noge.

Tamošnja je javnost nedvosmisleno optužila policiju za nesavjesno postupanje u slučaju jednoga zločina te je uličnim pritiskom najprije iznudila smjene šefa nacionalne policije Joana Bude i direktora državnih telekomunikacija Jonela Vasilke, uz još tri lokalna policijska šefa. Građani, međutim, nisu bili zadovoljni ni “glavama” navedenih državnih službenika pa se s foteljom jučer morao oprostiti i ministar unutarnjih poslova Nicolae Moga, i to samo šest dana nakon što je preuzeo resor.

Ubijena petnaestogodišnjakinja Alexandre Macesanu prošlog je tjedna najmanje tri puta nazvala dežurni broj za hitne situacije kako bi prijavila da je oteta i silovana.

Propusti

Premda je nadležnima dala jasne naputke o lokaciji na kojoj je bila, policiji je trebalo čak 12 sati da njezine apele za pomoć shvati ozbiljno i pronađe kuću u kojoj je bila zatočena. Izglede žrtve potom je pogoršalo i dodatno višesatno čekanje interventnog policijskog tima da svane kako bi lakše provalili u objekt: naposljetku su u unutrašnjosti pronašli djevojčine nagorjele ostatke i njezin nakit. Osumnjičeni vlasnik kuće Georg Dimka veoma je brzo priznao ubojstvo, jednako kao i smaknuće sedamnaestogodišnje Luise Malenko koja je netragom nestala u travnju ove godine.

Nakon što se podrobnije doznalo za policijske propuste, građani Bukurešta odali su masovnim mimohodom počast ubijenim tinejdžericama. Skup u organizaciji udruga za zaštitu prava žena i protiv nasilja u obitelji naposljetku je kulminirao pred ministarstvom unutarnjih poslova, garniran građanskim lijepljenjem flastera na usta i uzvicima “Ostavka!” i “Policija ubija!”. Zahtjevima naroda da se svi odgovorni sankcioniraju priključio se ubrzo i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, poručivši da u ovome slučaju rumunjske institucije nisu ispunile dužnost zaštite osnovnoga ljudskog prava, prava na život.

Rumunji su u posljednjih nekoliko godina masovnim izlascima na ulice uspjeli realizirati brojne društvene zahtjeve, srušiti korumpirane premijere i ishoditi ukidanje nazadnih zakona i donošenje progresivnih.

Prosvjedi

Nakon izbora 2016. demonstrirali su protiv vlade premijera Sorina Grindenaua, zahtijevajući izmjene kaznenoga zakona i ukidanje inicijative za pomilovanje stotina osuđenih državnih dužnosnika zbog zloupotrebe položaja. Bili su to najmasovniji prosvjedi u novijoj povijesti zemlje. Koordinirano su demonstrirali u oko 50 gradova, a broj ogorčenih prosvjednika samo u Bukureštu premašio je pola milijuna ljudi. I prethodnoga premijera Viktora Pontu su natjerali na ostavku.

Val protesta koji je otplavio Pontinu vladu inicijalno je izazvao požar u noćnom klubu u Bukureštu u kojemu je smrtno stradalo više od 50 ljudi. Prosvjedima je ubrzan i nedavni odlazak čelnika vladajućih socijaldemokrata Livia Dragnee u zatvor: građani su bjesnili nakon saznanja o njegovim privatnim ulaganjima novca povučenog iz europskih fondova u kupnju kuća na brazilskim plažama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:04