OBJAVLJENI DOKUMENTI

Trojica od pet prizivnih sudaca na slučaju Ratka Mladića uklonjeni iz vijeća zbog moguće pristranosti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.09.2018. u 14:54

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic reacts in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands in this still image taken from a video released by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), November 22, 2017. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Handout via REUTERS / REUTERS

Ratko Mladić

Trojica od pet prizivnih sudaca na slučaju bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na međunarodnom sudu uklonjeni su iz vijeća zbog moguće pristranosti, pokazala su u srijedu objavljeni sudski dokumenti.

Mladić (75) je osuđen za ratne zločine i genocid u studenom 2017. na doživotnu kaznu zatvora poglavito zbog njegove uloge u etničkom čišćenju  muslimana i Hrvata tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Mladićeva žalba je u preliminarnoj fazi i još uvijek nije određen datum za javna saslušanja. Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici u kojoj su nakon njenog pada 1995. snage bosanskih Srba pobile oko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Jedan od sudaca koji su zamijenjeni je Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu koji je preuzeo prizive od suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju nakon što je zatvoren prošle godine.

Meron je prihvatio argument obrane da su prizivni sudci sudili u drugim slučajevima pred Haškim sudom koji su se bavili činjenicama koje Mladić osporava te da bi to moglo izazvati zabrinutost za nepristranost suda.  Tri nova sudca su određena za slučaj za koji se očekuje da će biti završen 2020.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo