MEKSIČKI ZALJEV

Troškovi čišćenja naftne mrlje 625 milijuna dolara

AFP

BP je objavio da je zaustavio 40 posto curenja nafte, što je prva dobra vijest u borbi protiv goleme naftne mrlje koja prijeti američkoj obali

WASHINGTON - Troškovi čišćenja dosegnut će 625 milijuna dolara - izjavila je kompanija BP iz čijeg oštećenog naftnog izvora u Meksičkom zaljevu već gotovo mjesec dana svakodnevno istječe najmanje 800.000 litara nafte. Korporacija, koja je 2008. i 2009. ostvarila profit od 40 milijardi dolara, a u prva tri mjeseca ove godine čak šest milijardi, teško da će zbog toga bankrotirati. Čak i ako račun za čišćenje dosegne milijarde dolara, kako to predviđaju analitičari.

U međuvremenu, tvrde da suuspjeli zaustaviti 40 posto nafte od daljnjeg curenja, što je prva dobra vijest u borbi protiv goleme naftne mrlje koja prijeti američkoj obali.

Povlači se šef nadzora

- Do kraja tjedna namjeravamo injektirati tone posebnog materijala u izvor kako bismo zaustavili curenje prije nego što ga potpuno zapečatimo. Ako uspijemo, to bi mogao biti kraj - navodi kompanija.

No loša je vijest to da bi južni kraj postojeće mrlje mogla zahvatiti morska struja i potisnuti je prema Floridi pa čak i istočnoj obali SAD-a. Prvi grumeni katrana već su prijavljeni na floridskim plažama. Pritisnut bijesom javnosti, predsjednik Barack Obama objavio je osnivanje nezavisne komisije koja će istražiti rad naftne kompanije i vladinih agencija koje su je trebale nadzirati: Chris Oynes, šef agencije za monitoring naftnih kompanija u zaljevu, već je najavio da do kraja mjeseca ide u mirovinu. Njegova agencija našla se pod paljbom nakon medijskih izvješća da je dopustila BP-ju da radi bez nekih dozvola.

Osim ogromnih troškova za sanaciju onečišćenja, očekuje se da će kompaniju zasuti zahtjevi za odštetu teški milijarde dolara.

Umanjivanje odštete

No kako je prema američkom zakonu kompanija dužna isplatiti tek 75 milijuna dolara u odštetama, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministar unutarnjih poslova Ken Salazar zatražili su od čelnih ljudi BP-ja da održe obećanje i isplate sve legitimne zahtjeve. Nakon havarije tankera na Aljasci 1989., kompanija Exxon Mobil žalila se na višim sudovima na presudu prema kojoj je trebala platiti pet milijardi dolara odštete zbog financijskih gubitaka stanovništvu. Na kraju im je platila 500 milijuna dolara, nekima tek prošle godine.

Ekološke katastrofe i plaćene odštete

- 2002. - Potonuće tankera Prestige kraj Španjolske. Vlada procijenila troškove i štetu na 1,3 milijarde dolara.

- 1999. - Potonuće tankera Erika kraj sjeverne francuske obale. Šteta od 260 milijuna dolara. Isplaćeno 130 milijuna dolara odštete.

- 1992. - Tanker “Egejsko more” nasukao se prilikom uplovljavanja u luku u sjeverozapadnoj Španjolskoj, iscurilo 80.000 tona nafte. Tek 2000. kompanija pristala platiti odštetu od 105 milijuna dolara.

- Ožujak 1989. - Tanker Exxon Valdez doživio nesreću uz obalu Aljaske, iscurilo 39.000 tona nafte. Exxon Mobil platio je 3,4 milijarde dolara za sanaciju okoliša i odštete, od čega dvije milijarde za čišćenje.

Izdvajamo