NAPAD NA SERGEJA SKRIPALA

TROVANJE RUSKOG ŠPIJUNA Otrov je bio je u poklonu koji je kći donijela ocu!?; IZVORI IZ BOLNICE 'U komi su, bojimo se da za jedno od njih nema spasa'

 
 Reuters, Facebook

Kći ruskog špijuna otrovanog nervnim otrovom možda je sama, ne znajući, donijela otrovnu supstancu iz Moskve, sugeriraju nove informacije. Policija istražuje je li moguće da je Julija Skripal (33) donijela otrov u poklonu za njenog oca koji su potom zajedno otvorili u nedjelju u Salisburyju i to u pubu, u restoranu Zizzi ili u jednom trgovačkom centru, piše Daily Mail.

Policija je izvijestila da su Sergej Skripal (66) i njegova kći namjerno otrovani te su oboje trenutno u komi, a u bolnici je i policajac koji ih je prvi našao na klupi u središtu Whitehalla.

Objavljeno je i da su otac i kći zatečeni u vrlo ozbiljnom stanju. Oboje su prebačeni u bolnicu iz koje je javljeno da je Skripal u vrlo teškom stanju i nije vjerojatno da će se izvući, dok je njegova kći bolje i ima realne šanse za oporavak. Policajac koji se prvi pojavio na mjestu događaja također se otrovao no njegovo stanje nije toliko ozbiljno.

Gradska uprava Whitehalla objavila je i da je sastavljena lista ruskih državljana koji su možda upleteni u slučaj i koji bi zbog toga mogli biti izgnani iz države. Nervni otrov koji je upotrijebljen je vrlo otrovna kemikalija koje ozbiljno oštećuje živčani sustav i gasi sve tjelesne funkcije.

Šef protuterorističke jedinice Scotland Yarda, Mark Rowley, rekao je da je otkriveno o kojoj se otrovnoj supstanci radilo, no tu informaciju još neće objaviti te da ovaj slučaj vode kao pokušaj ubojstva. Zna se, međutim, da se u ovakvim situacijama najčešće koriste sarin ili VX, jedan od najjačih otrova poznatih čovjeku.

Prema sigurnosnim izvorima koje citira tabloid Sun, samo nekoliko laboratorija na svijetu je u stanju proizvesti sarin ili VX, među kojima onaj ruskih tajnih službi u Jasenovu, blizu Moskve, čime se dodatno baca sumnja na Rusiju.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije obznanjeno je da je Skripal bio u redovitom kontaktu s obavještajnim službama u ruskoj ambasadi. Također, provodi se istraga o identitetu dvoje ljudi koji se vide na snimci nadzorne kamere, a koji bi mogli biti povezani sa slučajem.

Zna se i da su Skripal i njegova kći prije samog napada večerali u popularnom restoranu Zizzi, a nadzorne kamere su ih snimile i kako s razgovaraju s čuvarom trgovačkog centra prije nego su pronađeni na klupi u parku u katatoničnom stanju. Inače, smatra se da Skripalova kći Julija nije bila glavna meta već upravo njen otac.

Mediji nagađaju da otrov korišten u ovom slučaju potječe iz zloglasnog laboratorija Jasenevo u Moskvi čije usluge koriste članovi ruske obavještajne zajednice. Također, pravladava opće mišljenje da je sa zločinom povezan sam Putin, iako za tu tvrdnju nema čvrstih dokaza.

Policija provodi opsežno istraživanje kako bi ustvrdili kako su i zašto bivši ruski dvostruki agent i njegova kći postali mete te tko je za to odgovoran. Na slučaju radi brojna ekipa forenzičara i detektiva, a policija moli sve koji bi eventualno u narednom periodu počeli osjećati neobične simptome, da se hitno jave liječniku.

Što se pak aktivnosti samog Skripala tiče, ruski državljanin Valerij Morozov rekao je za Channel 4 da Skripal nije bio umirovljen, već itekako aktivan agent te da je bio u redovitom kontaktu s ruskom ambasadom u Londonu. Morozov je također izrazio sumnju u Putinovu umiješanost u pokušaj ubojstva, tvrdeći da Skripal ipak nije bio dobvoljno važna figura da bi se njime bavio sam predsjednik Rusije.

Otrovani policajac je svjestan i komunicira

U međuvremenu se oglasila britanska ministrica vanjskih poslova Amber Rudd koja je rekla da je otrovani policajac svjestan i komunicira te je s njim razgovarala.

‘Policajac je bolje i optimistična sam vezano uz njegov oporavak, no Sergej Skripal i njegova kći Julija i dalje su u vrlo teškom stanju’, rekla je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45