SATELITSKE SNIMKE

Trump bi bio 'razočaran' Kimom ako su izvješća o sjevernokorejskom mjestu za lansiranje točna

 
Donald Trump i Kim Jong Un na večeri tijekom summita u Vijetnamu
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da bi bio razočaran sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom ako bi se izvješća o obnovi mjesta za lansiranje raketa u Sjevernoj Koreji pokazala točnim.

Dva američka instituta i južnokorejska novinska agencija Yonhap u utorak su izvijestili da se odvijaju radovi na obnovi dijela postaje za lansiranje satelita Sohae čak dok se Trump sastajao s sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom na drugom summitu prošli tjedan u Hanoiju.

"Bio bih vrlo razočaran ako bi se to događalo", rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

"To je još početno izvješće. Mi smo ga objavili. Ali bio bih vrlo, vrlo razočaran predsjednikom Kimom, a mislim da neću biti, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Pogledat ćemo. To će se konačno riješiti".

Sjeverna Koreja je počela demontažu postaje za testiranje motora za projektile u Sohaeu prošle godine nakon što je to obećala na prvom summitu s Trumpom u lipnju.

Drugi summit između Trumpa i Kima je propao prošli tjedan zbog razlika u stajalištima koliko je daleko Sjeverna Koreja spremna ići u ograničavanju svoga nuklearnog programa i stupnja spremnosti SAD-a da olakša sankcije.

The Sohae Satellite Launching Station launch pad features what researchers of Beyond Parallel, a CSIS project, describe as showing the partially rebuilt rail-mounted rocket transfer structure in a commercial satellite image taken over Tongchang-ri, North Korea on March 2, 2019 and released March 5, 2019.  CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe 2019 via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO SALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Satelitske snimke koje je vidio 38 Sjever, sjevernokorejski projekt sa sjedištem u Washingtonu, pokazale su da se obnavlja lansirna rampa u Sohaeu negdje između 16. veljače i 2. ožujka, rekla je Reutersu Jenny Town, izvršna urednica projekta kao i jedan analitičar u institutu Stimson Center.

Centar za strateške i međunarodne studije objavio je zasebno izvješće također navodeći satelitske snimke u kojem je zaključeno da Sjeverna Koreja "radi na ubrzanoj obnovi" na toj lokaciji.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je u utorak kako se Sjevernoj Koreji mogle nametnuti nove sankcije ako Pyongyang ne ukine svoj program nuklearnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:06