SATELITSKE SNIMKE

Trump bi bio 'razočaran' Kimom ako su izvješća o sjevernokorejskom mjestu za lansiranje točna

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2019. u 22:42

FILE PHOTO - U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un sit down for a dinner during the second U.S.-North Korea summit at the Metropole Hotel in Hanoi, Vietnam February 27, 2019. Also pictured at right are U.S. Secretary of State Mike Pompeo and Acting White House Chief of Staff Mick Mulvaney REUTERS/Leah Millis/File Photo
REUTERS

Donald Trump i Kim Jong Un na večeri tijekom summita u Vijetnamu

 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da bi bio razočaran sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom ako bi se izvješća o obnovi mjesta za lansiranje raketa u Sjevernoj Koreji pokazala točnim.

Dva američka instituta i južnokorejska novinska agencija Yonhap u utorak su izvijestili da se odvijaju radovi na obnovi dijela postaje za lansiranje satelita Sohae čak dok se Trump sastajao s sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom na drugom summitu prošli tjedan u Hanoiju.

"Bio bih vrlo razočaran ako bi se to događalo", rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

"To je još početno izvješće. Mi smo ga objavili. Ali bio bih vrlo, vrlo razočaran predsjednikom Kimom, a mislim da neću biti, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Pogledat ćemo. To će se konačno riješiti".

Sjeverna Koreja je počela demontažu postaje za testiranje motora za projektile u Sohaeu prošle godine nakon što je to obećala na prvom summitu s Trumpom u lipnju.

Drugi summit između Trumpa i Kima je propao prošli tjedan zbog razlika u stajalištima koliko je daleko Sjeverna Koreja spremna ići u ograničavanju svoga nuklearnog programa i stupnja spremnosti SAD-a da olakša sankcije.

The Sohae Satellite Launching Station launch pad features what researchers of Beyond Parallel, a CSIS project, describe as showing the partially rebuilt rail-mounted rocket transfer structure in a commercial satellite image taken over Tongchang-ri, North Korea on March 2, 2019 and released March 5, 2019. CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe 2019 via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO SALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
 

Satelitske snimke koje je vidio 38 Sjever, sjevernokorejski projekt sa sjedištem u Washingtonu, pokazale su da se obnavlja lansirna rampa u Sohaeu negdje između 16. veljače i 2. ožujka, rekla je Reutersu Jenny Town, izvršna urednica projekta kao i jedan analitičar u institutu Stimson Center.

Centar za strateške i međunarodne studije objavio je zasebno izvješće također navodeći satelitske snimke u kojem je zaključeno da Sjeverna Koreja "radi na ubrzanoj obnovi" na toj lokaciji.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je u utorak kako se Sjevernoj Koreji mogle nametnuti nove sankcije ako Pyongyang ne ukine svoj program nuklearnog oružja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo