SPOMINJU SE BROJNE TEME

TRUMP ĆE U UTORAK NAVEČER U KONGRESU GOVORITI O STANJU NACIJE Navodno će prvenstveno u fokusu biti ekonomska pitanja

Donald Trump
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump u utorak navečer po mjesnom vremenu tradicionalno će pred oba doma Kongresa govoriti o stanju nacije. Po najavama, ovogodišnji "State of the Union" posvetit će ekonomskim pitanjima.

Trump će na kongresni podij izaći oko tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, dan prije nego što će Senat dati konačan pravorijek o njegovu mogućem opozivu.

To će također biti prvi put da će se predsjednik naći lice u lice s predsjednicom parlamenta Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva.

Međutim, vjerojatnije je da će Trump svoj govor usmjeriti k uspjehu nedavno sklopljenih trgovinskih ugovora, podacima koji pokazuju da ekonomija raste i obećanju da će se poboljšati životi radničkih obitelji. Očekuje se i da će se hvaliti svojim naporima da suzbije ilegalno useljavanje.

Trump će vjerojatno i pohvaliti američku vojsku, koja je nedavno ubila vođu Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija.

Neće biti iznenađenje ako pokuša progurati svoju proizraelsku agendu, pošto je nedavno objavio svoj plan bliskoistočnog mirovnog sporazuma koji se, zasad, sviđa jedino Izraelu.

Analitičari očekuju i za Trumpa uobičajeno prenaglašavanje i preuveličavanje svojih kvaliteta te uspjeha u Bijeloj kući.

Nije, međutim, uspio dosegnuti cilj rasta od tri posto koji je sam sebi zadao, dok se nacionalni dug širi.

Ujedno, za njegove dužnosti u Ovalnom uredu prisutnost američke vojske na Bliskom istoku povećala se, suprotno obećanjima da će ondje obustaviti ratove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:05