SJEVERNA KOREJA

Trump čestitao Kimu rođendan, no i dalje ništa od pregovora

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.01.2020. u 11:26

President Donald J. Trump shakes hands with Chairman of the Workers' Party of Korea Kim Jong Un on June 30, 2019, as the two leaders meet at the Korean Demilitarized Zone. White House Photo by /UPI, Image: 452934311, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: SHEALAH CRAIGHEAD / UPI / Profimedia
SHEALAH CRAIGHEAD / UPI / Profimedia

Sjeverna Koreja primila je rođendansku čestitku američkoga predsjednika Donalda Trumpa vođi Kim Jong Unu, no ne vraća se pregovorima, prema izjavi što ju prenosi u subotu državna novinska agencija KCNA.

Premda bi se Trump i mogao osobno sviđati Kimu, on ne vodi svoju zemlju na temelju osobnih osjećaja, rekao je Kim Kye Gwan, savjetnik u sjevernokorejskome ministarstvu vanjskih poslova.

- Unatoč dobrim odnosima između dvojice vođa, SAD griješi kad očekuje povratak pregovorima - istaknuo je.

- Premda predsjednik Kim Jong Un osobno gaji dobre osjećaje prema predsjedniku Trumpu, oni su, u pravom smislu riječi, 'osobni'. Mi smo prevareni od Sjedinjenih Država, uhvaćeni smo u dijalog s njima dulje od godinu i pol dana, i to je za nas gubitak vremena - nastavio je.

- Sjeverna Koreja neće raspravljati o prijedlozima poput onih koje je Trump iznio na prošlom samitu s Kim Jong Unom u Hanoiju u veljači 2019. Sjeverna Koreja neće odustati od svojih nuklearnih pogona radi parcijalnog ublažavanja sankcija, a pregovorima će se samo vratiti kad SAD napravi ustupke. Ponovno otvaranje dijaloga između DPRK i SAD-a moglo bi biti moguće samo pod uvjetom da SAD apsolutno poštuje sporazum, no znamo da za to nije spreman niti to može. Južna Koreja ne bi trebala intervenirati u odnose dviju Koreja dok traži "da igra posredničku ulogu - kazao je Kim Kye Gwan.

U petak, južnokorejski dužnosnik rekao je da je Trump tražio Južnokorejce da prenesu rođendansku čestitku Sjevernoj Koreji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo