SJEVERNA KOREJA

Trump čestitao Kimu rođendan, no i dalje ništa od pregovora

 SHEALAH CRAIGHEAD / UPI / Profimedia

Sjeverna Koreja primila je rođendansku čestitku američkoga predsjednika Donalda Trumpa vođi Kim Jong Unu, no ne vraća se pregovorima, prema izjavi što ju prenosi u subotu državna novinska agencija KCNA.

Premda bi se Trump i mogao osobno sviđati Kimu, on ne vodi svoju zemlju na temelju osobnih osjećaja, rekao je Kim Kye Gwan, savjetnik u sjevernokorejskome ministarstvu vanjskih poslova.

- Unatoč dobrim odnosima između dvojice vođa, SAD griješi kad očekuje povratak pregovorima - istaknuo je.

- Premda predsjednik Kim Jong Un osobno gaji dobre osjećaje prema predsjedniku Trumpu, oni su, u pravom smislu riječi, 'osobni'. Mi smo prevareni od Sjedinjenih Država, uhvaćeni smo u dijalog s njima dulje od godinu i pol dana, i to je za nas gubitak vremena - nastavio je.

- Sjeverna Koreja neće raspravljati o prijedlozima poput onih koje je Trump iznio na prošlom samitu s Kim Jong Unom u Hanoiju u veljači 2019. Sjeverna Koreja neće odustati od svojih nuklearnih pogona radi parcijalnog ublažavanja sankcija, a pregovorima će se samo vratiti kad SAD napravi ustupke. Ponovno otvaranje dijaloga između DPRK i SAD-a moglo bi biti moguće samo pod uvjetom da SAD apsolutno poštuje sporazum, no znamo da za to nije spreman niti to može. Južna Koreja ne bi trebala intervenirati u odnose dviju Koreja dok traži "da igra posredničku ulogu - kazao je Kim Kye Gwan.

U petak, južnokorejski dužnosnik rekao je da je Trump tražio Južnokorejce da prenesu rođendansku čestitku Sjevernoj Koreji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57