PROSVJED

TRUMP DOLAZI U POSJET LONDONU, POGLEDAJTE ŠTO ĆE GA DOČEKATI 'Ovo je zasigurno najveća uvreda kojom će Britanci 'počastiti' nekog predsjednika SAD-a'

 
 Simon Dawson / REUTERS

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan dopustio je da se u procesiji dobrodošlice koja će se održati u glavnom gradu Engleske povodom službenog posjeta predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa Velikoj Britaniji pojavi i balon koji Trumpa prikazuje kao dijete u pelenama, piše The New York Times.

Balon će biti dio prosvjeda koji nosi ime "Stop Trump" ("Zaustavite Trumpa") i trebao bi početi 12. srpnja.

Skupine aktivista i sindikati izborili su se za uvrštavanje balona u procesiju putem online peticije koju je potpisalo više od 10 tisuća ljudi.

People inflate a helium filled Donald Trump blimp which they hope to deploy during The President of the United States' upcoming visit, in London, Britain, June 26, 2018. REUTERS/Simon Dawson - RC1E17C5EB00
Simon Dawson / REUTERS
People inflate a helium filled Donald Trump blimp which they hope to deploy during The President of the United States' upcoming visit, in London, Britain, June 26, 2018. REUTERS/Simon Dawson - RC15735BC720
Simon Dawson / REUTERS
A man looks from his balcony as people inflate a helium filled Donald Trump blimp which they hope to deploy during The President of the United States' upcoming visit, in London, Britain, June 26, 2018. REUTERS/Simon Dawson - RC11418B5A80
Simon Dawson / REUTERS

Trump je u Veliku Britaniju trebao doći još u siječnju ove godinu, kada se otvarala nova zgrada američke ambasade u Britaniji u Londonu, međutim američki je predsjednik to putovanje otkazao pod izlikom da ne želi otvoriti zgradu koju je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame previše platila.

Britanski i američki dužnosnici smatraju da je Trump otkazao putovanje jer je postojala šansa da bi ga u Velikoj Britaniji dočekali masovni prosvjedi.

Britanska premijerka Theresa May u siječnju je ove godine tijekom održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom gradu Davos-Klostersu ponovno pozvala Trump da dođe na Otok i on je taj poziv prihvatio.

Aktivist i stvaratelj balon Leo Murray kritizirao je May zbog tog poteza. "Dužnost je svakoga tko zna razliku između pravog i krivog da se protivi ovom grotesknom izgovoru za predsjednika kada dođe ovdje", napisao je Murray u kolumni u dnevnim novinama Metro. "Mora ga se protjerati iz grada. Makar figurativno. No, kako? Riječ je o muškarcu kojemu nedostaje kapacitet za moralni sram. Bijes liberala ga samo potiče."

Murray je ustvrdio da se do predsjednika Trumpa može prodrijeti jedino jezikom koji on razumije - osobnim uvredama.

Glasnogovornik gradonačelnika Londona rekao je da Khan podržava pravo na prosvjed te da shvaća da će planirane demonstracije poprimiti nekoliko oblika. "Gradske službe su se susrele s organizatorima i dano im je dopuštenje da u vrtu Trga parlamenta uzemlje balon", rekao je glasnogovornik.

No, čini se da će Trump i američka delegacija izbjeći većinu prosvjeda budući da će se službeni sastanci s britanskim dužnosnicima i kraljicom Elizabetom II. održati izvan grada i u dvorcu Windsor. Trump će tijekom posjeta Velikoj Britaniji posjetiti i Škotsku.

Organizatori prosvjeda balon morat će prije puštanja balona da leti ulicama Londona dobiti dopuštenje londonske policije i Britanske kontrole zračnog prometa. "Ponosna sam na našeg gradonačelnika jer se on jedini bori za vrijednosti ovog grada - poštovanje, toleranciju i raznovrsnost", rekla je Louise Pratt, još jedna aktivistica koja je uključena u kampanju s balonom Trumpa kao djeteta.

Daily Mail pak piše da bivši vođa UKIP-a Nigel Farage smatra da će balon Trumpa kao djeteta biti najveća uvreda kojom će Velika Britanija "počastiti" nekog američkog predsjednika dok mu mandat još traje. "Suludo je dopustiti da taj balon poleti", rekao je Farage te je za taj čin okrivio gradonačelnika Londona. "London će izgledati smiješno. Bi li se ovo dogodilo Obami?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:48