NAKON TRODNEVNOG SASTANKA U PEKINGU

Trump kaže da SAD ima ogroman uspjeh sa Kinom oko trgovine

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako Sjedinjene Države imaju ogroman uspjeh u trgovinskim pregovorima sa Kinom, samo dan nakon što su američki i kineski dužnosnici zaključili trodnevni sastanak u Pekingu.

Sastanci u Kini bili su prvi izravni razgovori otkako su se Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sreli u Buenos Airesu u prosincu kada su dogovorili 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu koji je poremetio tok na stotine milijardi dolara robe.

Republikanac Trump je optužio Kinu za varanje SAD u trgovini i krađu američkog intelektualnog vlasništva, iako je često govorio kako ima vrlo dobre odnose sa predsjednikom Xijem.

"Pregovaramo s Kinom i imamo ogroman uspjeh", rekao je Trump novinarima dok je napuštao Bijelu Kuću i kretao na put za meksičku granicu 20. dana djelomične blokade američke vlade. Nije obrazložio svoj navod.

Dodao je kako je spoznao kako je Kina na više načina "daleko časnija" nego što li su vođa demokrata u Senatu senator Chuck Schumer i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Trump se našao na prekretnici i u pat poziciji s demokratima oko njegova zahtijevanja za 5,7 milijardi dolara djelomičnog financiranja izgradnje zida na američko-meksičkoj granici. Spor je izazvao zatvaranje četvrtine savezne vlade, a Trump je rekao kako neće potpisati niti jedan zakon koji bi deblokirao vladu, a koji ne uključuje financiranje zida.

"Vjerujem da je puno lakše pregovarati s Kinom nego li sa oporbom", dodao je Trump.

Washington je Pekingu predstavio dužu listu zahtjeva koji bi prepravili trgovinske uvjete između dvaju najvećih gospodarstava svijeta. Oni uključuju promjene kineskoj politici zaštite intelektualnih prava, transfera tehnologija, subvencije industrije i ostale ne-tarifne barijere u trgovini.

Nekih 40 dana u sklopu 90-dnevnog trgovinskog primirja, pojavili su se određeni čvrsti detalji u napretku pregovora. Sastanci u Pekingu ovoga tjedna nisu bili na ministarskoj razini, stoga je bilo za očekivati da neće proizvesti dogovor koji bi prekinuo trgovinski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:40