ISTRAGA

Trump kaže da Wray ne može popraviti stanje u FBI-ju nakon kritičkog izvješća

Donald Trump
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u utorak direktora FBI-ja dan nakon što je nadzorno tijelo američkog ministarstva pravosuđa objavilo da nisu pronađeni dokazi o političkoj pristranosti istrage FBI-ja o navodnim kontaktima predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Rusije 2016, nakon što se s izvješćem nisu suglasili ni glavni državni odvjetnik ni savezni tužitelj koji istražuje korijene istrage protiv Trumpove kampanje.

Christopher Wray je u ponedjeljak u intervjuu za ABC News priznao brojne pogreške koje je nadzorno tijelo pronašlo i rekao da će ih ozbiljno shvatiti, ali je također rekao da je glavni inspektor otkrio da je istraga "pokrenuta s odgovarajućim iskazima i dopuštenjem".

"Ne znam koje izvješće je aktualni direktor FBI-ja Christopher Wray čitao, ali sigurno ne ono koje sam ja dobio. Takvim ponašanjem nikada neće moći popraviti FBI koji je teško iskvaren unatoč tome što ondje rade neki od najboljih muškaraca žena", uzvratio je Trump u utorak na Twitteru.

Glavni inspektor Michael Horowitz utvrdio je da je FBI imao utemeljeni pravni razlog zatražiti sudsko dopuštenje da počne nadzor nad Carterom Pageom, Trumpovim savjetnikom u kampanji.

Ali Horowitz je također pronašao ukupno 17 temeljnih pogrešaka i propusta u originalnom zahtjevu i u svim nadolazećim obnovama zahtjeva upućenim Sudu za strani obavještajni nadzor (FISA). Te su pogreške učinile da slučaj izgleda snažniji nego je bio, tvrdi Horowitz.

Državni odvjetnik William Barr rekao je, međutim, da izvješće "pokazuje jasnu zloporabu procesa FISA".

"Izvješće glavnog inspektora sada jasno pokazuje da je FBI pokrenuo agresivnu istragu američke predsjedničke kampanje na najmršavijoj sumnji koja je, po mojem mišljenju, bila nedovoljna da bi opravdala poduzete mjere", kazao je Barr u priopćenju.

"Isto tako je jasno da su od njezina početka dokazi prikupljeni istragom bili dosljedno oslobađajući. Bez obzira na to istraga i nadzor su nastavljeni za cijelo vrijeme kampanje i duboko za vrijeme administracije predsjednika Trumpa", dodao je Barr.

Savezni tužitelj John Durham koji istražuje korijene istrage protiv Trumpove kampanje je reagirao na Horowitzevo izvješće rekavši kako ono nije točno zbog ograničenih informacija na kojima se temelji dok Durhamova kaznena istraga nema ograničeni doseg i otkrila je mnogo više nego Horowitz te da mu je to i rekao.

"Naša istraga nije ograničena na informacije dijelova ministarstva pravosuđa", rekao je Durham u priopćenju.

"Naša je istraga uključila informacije od drugih osoba i entiteta kako u SAD-u tako i izvan SAD-a. Temeljem dokaza prikupljenih do sada i dok se naša istraga nastavlja, prošli smo mjesec obavijestili glavnog inspektora da se ne slažemo s nekim od zaključaka glede utemeljenosti i kako je započeo FBI-ajev slučaj", rekao je Durham.

Činjenica da su i Barr i Durham zapravo osporili zaključke izvješća glavnog inspektora, koji je ustvrdio kako je FBI-jeva istraga bila opravdana i da nije utvrđena pristranost, je važna imajući u vidu Durhamovu kaznenu istragu u kojoj je ustvrdio da ima daleko više informacija koje bitno mijenjaju nalaze izvješća glavnog inspektora.

FBI-jevu istragu pokrenutu u ljeto 2016. uoči izbora u studenom, preuzeo je u svibnju 2017. bivši šef FBI-ja Robert Mueller nakon što je Trump otpustio Jamesa Comeyja.

Horowitzovo izvješće neće biti i konačna točka na i u ovom pitanju. Barr je u svibnju imenovao Durhama, saveznog tužitelja iz Connecticuta, da istraži je li istraga o navodnom dosluhu Trumpove kampanje i Rusije bila propisno utemeljena. Durhamov rad je postao kaznena istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:20