RAZGOVOR S PREMIJEROM ABEOM

TRUMP NA ODLASKU IZ JAPANA POSLAO ZNAKOVITU PORUKU 'Ne želim promjenu režima u Iranu, neka to bude jasno. Mi ne želimo nuklearno oružje'

 Reuters

TOKIO - Američki predsjednik Donald Trump otputovao je u utorak iz četverodnevnog državnog posjeta Japanu, završivši ga obraćanjem vojnicima u američkoj vojnoj bazi, ali za njim su ostala neriješena pitanja oko trgovinske neravnoteže i neslaganje oko prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja, javljaju agencije.

Prije posjeta američkoj bazi u Yokosuki gdje je vojnicima kazao da SAD može zahvaliti "hrabrim muškarcima i ženama koji su spremni položiti živote za obranu svih nas", zajedno s japanskim premijerom Shinzom Abeom obišao je najveći japanski ratni brod, nosač helikoptera Kaga, koji će uskoro biti osuvremenjen za slijetanje i polijetanje mlažnjaka F-35B.

"S tom izvanrednom novom opremom Kaga će pomoći našim državama da se brane od kompleksnih prijetnji u regiji i izvan nje", rekao je Trump u govoru na brodu.

Trump je završio posjet čiji je jedan od ciljeva bio potvrditi američko-japansko savezništvo ali je Trump rekao da će Wasington uvesti Tokiju carine na uvoz japanskih automobila i automobilskih dijelova.

Američki je predsjednik tijekom posjeta nastavio provoditi pritisak na Shinza Abea da se izravna trgovinska neravnoteža sa SAD-om.

Trump je također okvalificirao sjevernokorejskog čelnika kao "vrlo inteligentnog", ocjenjujući da Kim Jong Un dobro razumije da nuklearno oružje može donijeti samo "loše stvari".

On je također rekao da ga nisu uznemirila sjevernokorejska raketna testiranja, koja Abe smatra "vrijednim žaljenja".

Trump je zauzeo pomirljiv ton u ponedjeljak i oko tenzija s Iranom, jamčeći da Washington ne želi promjenu režima u toj zemlji.

"Ne želim promjenu režima u Teheranu, želim da to bude jasno", kazao je Trump.

"Ono što želimo to je da nema nuklearnog oružja. Apsolutno ne želim naštetiti Iranu", istaknuo je u ponedjeljak nakon summita s Abeom u Tokiju.

Te izjave nisu međutim uvjerile Teheran koji optužuje Trumpovu administraciju da "šteti iranskom narodu i uzrokuje napetosti u regiji".

Trump je bio prvi strani čelnik kojeg je tijekom njegova posjeta Japanu primio novi japanski car Naruhito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:30