UBOJSTVO GEORGEA FLOYDA

TRUMP NA TWITTERU OBJAVIO PISMO KOJE ĆE DODATNO RAZBUKTATI NAPETOSTI U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: 'Prosvjednici su teroristi!'

 
 AFP, Twitter

Predjsednik Donald Trump u četvrtak je na Twitteru podijelio pismo u kojemu se mirni prosvjednicima koji su nasilno rastjerani iz parka u blizini Bijele kuće u ponedjeljak obratio kao teroristima.

- Pomislio sam da bi ovo pismo poštovanog i cijenjenog odvjetnika Johna Dowda bilo zanimljivo američkom narodu. Pročitajte ga, naisao je Trump uz fotografiju skeniranog pisma.

Pismo bivšeg Trumpovoga odvjetnika Johna Dowda čini se da je adresirano na bivšeg ministra obrane Jamesa Mattisa u kojemu pobija navode iz Mattisova priopćenja objavljenog u srijedu.

Podsjetimo, Mattis je u njemu oštro kritizirao Trumpov odgovor na prosvjede diljem Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

- Lažni prosvjednici u blizini Lafayette parka nisu bili miroljubivi i nisu bili stvarni, tvrdi se u Dowdovom pismu, bez podastiranja dokaza.

- Oni su teroristi koji koriste studente prepune mržnjom da pale i uništavaju. Oni su zlostavljali i iskazali nepoštivanje prema policiji dok je policija pripremala područje za policijski sat u 19 sati.

Bivši američki ministar obrane i najbliži Trumpov suradnik na početku mandata James Mattis osudio je Trumpovo ponašanje u krizi izazvanoj brutalnim policijskim ubojstvom Afroamerikanca, te ga je optužio za poticanje podjela i zloupotrebu ovlasti.

Trump je u ponedjeljak, u vrtu Bijele kuće, izjavio kako će upotrijebiti vojsku u zaustavljanju prosvjeda koji su izbili zbog brutalne smrti Afroamerikanca prilikom policijskog privođenja.

Pismo Johna Dowda osudilo je Moderno vojno udruženje Amerike, neprofitna organizacija za LGBTQ vojnu i veteransku zajednicu.

Protesters stand in the rain in front of Lafayette park near the White House to protest the death of George Floyd, who died in police custody in Minneapolis on June 4, 2020 in Washington, DC. - On May 25, 2020, Floyd, a 46-year-old black man suspected of passing a counterfeit  bill, died in Minneapolis after Derek Chauvin, a white police officer, pressed his knee to Floyd's neck for almost nine minutes. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)
AFP

- Donald Trump upravo je prešao vrlo ozbiljnu liniju koja zahtijeva brzu i oštru osudu svakog člana Kongresa, rekla je privremena izvršna direktorica Jennifer Dane.

- Promoviranje pisma u kojemu se američki građani koji na miran način koriste svoja prava iz Prvog amandmana naziva teroristima je strašno kršenje predsjednikove prisege za očuvanje, zaštitu i obranu Sjedinjenih Država. Sada je više nego ikad važno da Trump odgovara za svoje nesmotrene postupke, rekla je.

U Minneapolisu, New Yorku i brojnim drugim gradovima SAD-a održane su u četvrtak komemoracije i okupljanja u spomen na Afroamerikanca, ubijenog tijekom brutalnog policijskog privođenja, kada mu je bijeli policajac koljenom stiskao vrat iako nije pružao otpor.

Floydova smrt pokrenula je prosvjede i nemire u cijeloj zemlji koji traju već 10 dana, a prosvjednici traže prestanak brutalnog policijskog postupanja kada su u pitanju Afroamerikanci, izražavajući ogorčenost zbog rasizma i policijskog nošenja teškog oružja.

Očekuje se da će se okupljanja u spomen na ubijenog Afroamerikanca održavati tijekom idućih šest dana. Sprovod bi trebao biti održan u utorak.

Ispred Bijele kuće prosvjednici su sjeli na ulicu, dok je policija pojačavala sigurnosne mjere na obližnjem Trgu Lafayette, gdje je dan ranije predsjednik Donald Trump dao silom rastjerati mirne prosvjednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:22