PANDEMIJA

TRUMP NAHVALIO SAMOG SEBE: 'MOJ ODGOVOR NA KORONAVIRUS JE IZVRSTAN!' Amerikancima dao niz preporuka, najavio moguću recesiju

 
Donald Trump
 Brendan Smialowski / AFP

Predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak građanima smjernice u suzbijanju širenja koronavirusa za iduća dva tjedna, ali je i upozorio na moguću recesiju što bi se moglo utjecati na njegovu kampanju za reizbor u Bijelu kuću krajem godine.

Trump je u ponedjeljak, predstavivši nove smjernice posebnog tima za koronavirus, rekao da bi građani Sjedinjenih Država trebali izbjegavati putovanja koja nisu nužna, da ne bi trebali ići u barove, kafiće, restorane i teretane.

Američki je predsjednik upozorio da je moguća recesija, što bi moglo znatno utjecati na njegove šanse na predsjedničkim izborima u studenom.

Ocijenio je da ne vidi potrebu za odgodom predizbora.

"Na državama je da odluče, važna je stvar odgoditi izbore (...), no mislim da je odgoda suvišna", rekao je Trump, prenosi agencija AFP i dodaje da je republikanski guverner države Ohio, Mike DeWine, predložio odgodu predizbora zakazanih za utorak u Ohiju "do 2. lipnja".

Vlasti četiriju država koje trebaju glasati u utorak (Arizona, Florida, Illinois i Ohio) još nisu odgodile predizbore iako se govori da bi se mogli odgoditi za kasnije u ožujku i travnju.

Reporters ask questions as US President Donald Trump speaks during a press briefing at the White House in Washington, DC, on March 16, 2020. - The first human trial to evaluate a candidate vaccine against the new coronavirus has begun in Seattle, US health officials said, raising hopes in the global fight against the disease. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Brendan Smialowski / AFP

Trump je nadalje građanima kazao da je fokusiran na rješavanje krize koju je prouzročio koronavirus te da će se ekonomija popraviti kada se riješi to pitanje.

"Tržišta će se pobrinuti sama za sebe", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

"Donijeli smo odluku da dodatno postrožimo smjernice i sada prigušimo zarazu", dodao je.

Najgore razdoblje epidemije koronavirusa, za koji je kazao da je "nevidljivi neprijatelj", moglo bi završiti do srpnja, kolovoza ili kasnije, predvidio je Trump.

"Uz nekoliko tjedana fokusiranog djelovanja, možemo prijeći najkritičniju točku i brzo preokrenuti stvari", kazao je.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je u ponedjeljak 4.200, a 74 osobe su umrle.

Američki predsjednik, koji je sebi dao dobru ocjenu za odgovor na koronavirus, kazao je da se u ovom trenutku ne razmatra uvođenje policijskog sata u zemlji te se nada da neće morati uvesti ograničenja putovanja unutar SAD-a.

Trump je kazao kako misli da je moguće organizirati sastanak na vrhu čelnika skupine G7 u Camp Davidu u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:58