PAT POZICIJA

Trump najavio obraćanje naciji o stanju na granici SAD-a s Meksikom

 
 Joshua Roberts / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da će se u utorak obratiti naciji u vezi stanja na granici s Meksikom, dok pregovori o okončanju blokade vlade zapinju na pitanju njegovog plana izgradnje zida.

Nekoliko sati ranije, glasnogovornica vlade Sarah Sanders je napisala na Twitteru da će predsjednik otputovati u četvrtak na južnu granicu kako bi se "susreo s onima koji su na prvim crtama humanitarne krize i nacionalne sigurnosti".

"Sa zadovoljstvom vas informiram da ću se obratiti naciji o humanitarnoj krizi i nacionalnoj sigurnosti na našoj južnoj granici u utorak u 21 sat", (02,00 sata po GMT-u), napisao je predsjednik na Twitteru.

Trumpovo odmjeravanje snaga s demokratima dovelo je do djelomične paralize savezne vlade tijekom dulje od dva tjedna.

Trump međutim ne odustaje od traženja više od 5 milijarda dolara za izgradnju zida koju je obećao u kampanji za borbu protiv imigracije.

"Moramo izgraditi zid, radi se o sigurnosti naše zemlje. Nemamo izbora", rekao je u nedjelju.

Trump zahtijeva 5,6 milijardi dolara kako bi izgradio zid na granici s Meksikom, ali demokrati koji imaju većinu u Zastupničkom domu, su usvojili proračun u kojemu ne postoje dodatna sredstva za izgradnju zida.

Trump je rekao da neće staviti potpis na novi proračun, sve dok ne dobije sredstva za izgradnju zida.

Demokrati u Zastupničkom domu ponavljaju da se protive financiranju tog zida jer ga smatraju nemoralnim, skupim i neučinkovitim.

Paralizom vlade zahvaćeno je oko 800.000 saveznih dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:57