PORUKE PREDSJEDNIKA SAD-a

Trump ne želi izuzeti Apple iz carina i upozorava Google zbog poslovanja s Kinom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2019. u 18:31

U.S. President Donald Trump announces the resignation of Labor Secretary Alex Acosta before departing for travel to Milwaukee, Wisconsin from the South Lawn of the White House in Washington, U.S., July 12, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque??
REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da Appleove proizvode i dijelove proizvedene u Kini neće izuzeti iz carina te upozorio Google zbog poslovanja s Kinom aludirajući da to ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a.

 

"Apple neće biti izuzet ili oslobođen carina za dijelove Mac Pro-a proizveden u Kini. Proizvodite ih u SAD-u i neće biti carina!", napisao je Trump na Twitteru.

 

Apple traži izuzeće iz trgovinskog rata između dvije najveće globalne ekonomije. Tvrtka je 18. lipnja poslala zahtjev američkom trgovinskom uredu da odustane od carina na 15 dijelova, uključujući za računalo Mac Pro jer tvrdi da je ovisan o opskrbi ključnih dijelova iz Kine.

 

Trump vrši pritisak i na globalni tehnološki div Google. Rekao je da će saznati dovodi li se poslovanjem Googlea s Kinom u pitanje nacionalna sigurnost.

 

"Može, ali i ne mora biti ugroze nacionalne sigurnosti zbog odnosa Googlea s Kinom. Ako postoji problem, pronaći ćemo ga. Iskreno se nadam da ga nema!", tvitao je Trump.

 

Trumpove primjedbe stižu uoči novih razgovora SAD-a s Kinom o trgovinskom ratu sljedeći tjedan u Šangaju.

 

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow izrazio je u petak za CNBC nadu da će ti  razgovori omogućiti nastavak pregovora.

 

Nakon sastanka Trumpa i kineskog predsjendika Xi Jinpinga na summitu G20 krajem lipnja, obje strane odlučile su uzeti pauzu u trgovinskom sukobu i obećale da će se suzdržati od novih ograničenja iako su carine nametnute protekle godine i dalje na snazi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo