BELGIJSKI OVČAR

TRUMP ODLIKOVAO VOJNOG PSA OZLIJEĐENOG U OPERACIJI PROTIV AL BAGDADIJA 'Conan neće u mirovinu, sada je na vrhuncu svojih zrelih godina'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2019. u 21:49

U.S. President Donald Trump talks to the media as he poses with Vice President Mike Pence, first lady Melania Trump and Conan, the U.S. military dog that participated in and was injured in the U.S. raid in Syria that killed ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi, while standing with the dog's military handler on the colonnade of the West Wing of the White House in Washington, U.S., November 25, 2019. REUTERS/Tom Brenner
Tom Brenner / REUTERS

Predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u Bijeloj kući odlikovao psa Conana, pripadnika specijalnih snaga američke vojske i heroja operacije protiv prvog čovjeka džihadističke skupine Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija.

Belgijski ovčar Conan stigao je u Washington s Bliskog istoka te iz ruku predsjednika Trumpa primio "medalju i plaketu", prenosi CNN.

Svečanom uručenju priznanja sudionicima operacije prisustovavli su Trumpova supruga Melania i potpredsjednik Mike Pence koji je neprestance mazio Conana, piše agencija dpa.

Trump je Conana nazvao "tvrdim orahom" i objasnio "Conan je bio vrlo teško ozlijeđen... mislili su da se možda i neće oporaviti, ali on se oporavio vrlo brzo i od tada sudjelovao u vrlo važnim napadima".

Predsjednik je dodao da Conan neće u mirovinu i sada je na "vrhuncu" svojih zrelih godina.

Trump je u Bijeloj kući odlikovao sve sudionike napada na al-Baghdadija, no njihov identitet nije otkriven niti su im lica snimljena i Conan je nastupio u tom događaju kao simbolični predstavnik.

"Conan je odradio fantastičan posao. Počašćeni smo što je danas s nama", rekao je Trump.

Conan je bio ozlijeđen dok je gonio al-Bagdhadija u tunelu u koji je pas poslan jer se strahovalo da al-Baghdadi nosi prsluk s eksplozivom. Baghadhi je zapravo i nosio samoubilački prsluk i detonirao ga u tunelu pri čemu je ubio sebe i još troje djece.

Tunel se urušio pri eksploziji, a Trump je dao naslutiti da su u operaciji sudjelovali i drugi psi jer je rekao da je Bagdhadi "stigao do kraja tunela dok su ga naši psi gonili".

Pas Conan dio je snaga specijalnih snaga Delta koje su izvele operaciju i njegovo je ime prije bilo tajno, no Trump je na Twittteru objavio ime Conan i snimku psa nakon napada.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo