POZADINA UBOJSTVA

TRUMP OTKRIO ZAŠTO JE NAREDIO ATENTAT NA SULEJMANIJA 'Reći ću vam što je on planirao'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.01.2020. u 08:54

US President Donald Trump addresses the situation with Iran in the Grand Foyer of the White House in Washington, DC, January 8, 2020. (Photo by Eric BARADAT / AFP)
Eric BARADAT / AFP

Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da je iranski general Kasem Sulejmani, ubijen u američkom napadu u Iraku, planirao napade na "četiri veleposlanstva" Sjedinjenih Država, uključujući i ono u Bagdadu.

- Mogu reći da mislim kako su u pitanju bila četiri veleposlanstva - rekao je Trump u razgovoru za Fox News, čiji je dio objavljen u petak.

Američki predsjednik je dodao kako je vjerojatno da bi meta napada bilo veleposlanstvo u Bagdadu.

Nešto ranije u petak je američki državni tajnik Mike Pompeo također govorio o tome da je iranski general Kasem Sulejmani planirao napasti veleposlanstva Sjedinjenih Država, a ponovio je i tezu da je iranska raketa srušila ukrajinski putnički zrakoplov.

Kasem Sulejmani planirao je napade "u neposrednoj budućnosti" na "američku infrastrukturu, pa tako i na američka veleposlanstva, vojne baze i američke objekte diljem regije", rekao je na tiskovnoj konferenciji Pompeo.

- Imali smo točne informacije o neposrednoj prijetnji - dodao je.

- Ne znamo točno kad su se oni trebali ostvariti, ali bilo je jasno da Kasem Sulejmani osobno planira napad velikih razmjera na američke interese i ti su se napadi trebali dogoditi u bliskoj budućnosti - rekao je Pompeo novinarima nakon što je opširno govorio o novim gospodarskim sankcijama protiv Irana.

BBC pak navodi kako su američki demokrati, koji su bili dobili obavještajna izvješća o napadu na Sulejmanija, naveli kako nisu vidjeli nikakve dokaze o planiranim napadima na veleposlanstva.

Izdvajamo