NENAJAVLJENI POSJET

TRUMP POD VELOM TAJNOSTI STIGAO U AFGANISTAN 'Sastat ćemo se s talibanima! Oni baš jako žele da se dogovorimo'

 
Donald Trump / Arhiva
 Tom Brenner / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je nenajavljeno posjetio američke trupe u Afganistanu i pritom rekao da je ponovno započeo mirovne pregovore s talibanima ni tri mjeseca nakon što su naprasno bili prekinuti, piše New York Times.

- Talibani žele postići dogovor i sastat ćemo se s njima. Ostat ćemo ovdje dok god ne postignemo dogovor ili totalnu pobjedu. A oni stvarno jako žele postići dogovor - rekao je Trump nakon sastanka s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem. Također je ponovio da želi smanjiti broj američkih vojnika u Afganistanu s 13.000 na 8600.

Ovo je prvi posjet Trumpa Afganistanu, a cijeli je put bio obavijen velom tajnosti zbog, kako kaže Bijela kuća, sigurnosnih razloga. Američki predsjednik u Afganistan je stigao u 20:30 sati po lokalnom vremenu, a njegov posjet šalje prilično jaku političku poruku u trenutku kada budućnost američkih trupa i općenito američkih intencija s Afganistanom baš i nije najjasnija.

U.S. President Donald Trump delivers remarks to U.S. troops in an unannounced visit to Bagram Air Base, Afghanistan, November 28, 2019. REUTERS/Tom Brenner
Tom Brenner / REUTERS
Donald Trump

I dok je Trump tvrdio da su talibani itekako skloni postizanju dogovora, on sam je djelovao (ili želio djelovati) prilično indiferentno.

- Talibani žele postići dogovor, a vidjet ćemo hoće li se to ostvariti. Ako bude postignut - bude, ako ne bude - ne bude. To je u redu - rekao je Trump i dodao da su talibani ovaj put spremni na prekid vatre, što nije bio slučaj tijekom pregovora koji su neslavno propali krajem ljeta.

- Prije to nisu htjeli, ali sada kažu da su za prekid vatre. Mislim da ćemo se tako i dogovoriti - rekao je Trump.

U.S. President Donald Trump delivers remarks to U.S. troops in an unannounced visit to Bagram Air Base, Afghanistan, November 28, 2019. REUTERS/Tom Brenner
Tom Brenner / REUTERS
Donald Trump

Podsjetimo, Trump je 8. rujna naprasno prekinuo pregovore s talibanima, a tada je kao razlog za svoju odluku naveo to što su talibani priznali da stoje iza napada u Kabulu u kojem je ubijen jedan američki vojnik, uz 11 drugih ljudi.

- Što se mene tiče, mrtvi su - rekao je tada Trump novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40