BEŠĆUTNI PREDSJEDNIK

TRUMP POSJETIO URAGANOM UNIŠTENI PORTORIKO PA ZAPREPASTIO SVE 'Samo 16 mrtvih? Što je to prema pravoj katastrofi, a to je bila Katrina!'

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump kazao je dužnosnicima u Portoriku da mogu biti ponosni što je samo 16 ljudi poginulo u uraganu Maria pa tu brojku usporedio s 'tisućama' ubijenih u 'pravoj katastrofi kao što je bio uragan Katrina'.

- Šesnaest naspram tisućama - kazao je Trump prilikom prvog posjeta tom prekomorskom teritoriju SAD-a kojeg je pogodila prirodna katastrofa, nakon što je jednog dužnosnika upitao koliko ima umrlih.

- Možete biti vrlo ponosni na vaše ljude i sve naše ljude koji su udružili snage - kazao je, a onda ih još više šokirao: - Grozno mi je što vam to moram reći Portoriko, ali ste malo premašili naš proračun jer smo potrošili jako puno novaca na vas - poručio je predsjednik, dodavši kako je 'to u redu jer su spasili mnogo života'.

Inače, situacija u Portoriku poprilično je teška nakon prolaska dvaju uragana. Stanovnici nemaju dovoljno hrane, vode i goriva, a dobar dio otoka i dalje je bez električne energije te se mnogi moraju oslanjati na generatore na benzin, kojega je također sve manje. Mreža za zbrinjavanje otpada i pročišćavanje vode na otoku je paralizirana, srušeno drveće i drugi razasuti otpad blokirali su ceste i komunikacija mobitelima je otežana. Pomoć presporo stiže budući da su i zračne luke uništene.

Gradonačelnica portorikanskog glavnog grada San Juana Carmen Yulín Cruz tijekom vikenda kritizirala je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa i njezine napore da pomognu Portoriku koji je devastiran nakon naleta uragana Josea i Marije. Ako se ne riješe logistički problemi dobavljanja pomoći, Cruz kaže da će se na Portoriku dogoditi 'nešto jako blizu genocidu'.

- Mi ovdje umiremo, rekla je Cruz na konferenciji za medije sa suzama u očima.

- Ne mogu zamisliti da najmoćnija država na svijetu ne može riješiti logistički problem dobavljanja pomoći na jedan mali otok. Upomoć, u nevolji smo!, zavapila je.

Gradonačelnica se potom izravno obratila predsjedniku Trumpu.

- Gospodine Trump, preklinjem vas da preuzmete kontrolu i spasite ove živote. Na kraju krajeva, to je jedan od principa na kojima su Sjedinjene Američke Države i osnovane. Ako to ne učinite, svijet će vidjeti da se prema nama odnosite ne kao prema građanima drugog reda, već kao prema životinjama kojih se treba riješiti. Ovo je prevršilo svaku mjeru, izjavila je.

Uragan Katrina krajem kolovoza 2005. oduzeo je 1833 života. Trumpova administracija često je znala uspoređivati pomož koju su slali u Teksas, Floridu i u Portoriko s pomoći koju je tada južnoj obali Sjedinjenih Američkih Država slala Busheva administracija.

No Carmen Yulín Cruz požalila se kako je odgovor na tragediju koja je zadesila Portoriko puno slabiji u odnosu na Texas i Floridu.

Naime, Trump je ograničio svoj posjet Portoriku. Kratko će se sastati s lokalnim dužnosnicima u zračnoj bazi Nacionalne straže Luis Muniz, potom se sastati sa žrtvama uragana na neotkrivenoj lokaciji, a onda se sastati s guvernerima Portorika i Američkih Djevičanskih otoka.

Bijela kuća zamolila je guvernera Djevičanskih otoka, Kenneth E. Mappa da doleti u Portoriko jer će Trumpu i njegovoj pratnji biti komplicirano doći do otoka čije je dijelove uragan teško oštetio.

Od vikenda američki predsjednik je znatno smanjio svoje tweetove o uraganima ili drugim potencijalnim problemima. No novinarima je u utorak ponovno napomenuo koliki je vladin učinak umjesto da je izrazio sućut žrtvama.

- U Teksasu i Floridi zaslužujemo ocjenu +5. A mislim da smo isto tako izvanredan posao obavili i u Portoriku i to svi počinju uviđati - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:48