SLIJEDI PONOVNI SUSRET?

TRUMP POSLAO PORUKU KIMU 'Hvala vam što ste ispunili obećanje, nadam se da se uskoro vidimo'

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako se nada da će se uskoro ponovo sresti s Kimom Jongom Unom i zahvalio sjevernokorejskom vođi što je vratio u SAD posmrtne ostatke američkih vojnika poginulih u Korejskom ratu od 1950. do 1953.

"Hvala vam predsjedniče Kim Jong Un što se ispunili obećanje i počeli vraćati posmrtne ostatke naših voljenih, palih junaka. Nimalo me ne iznenađuje što ste to učinili", napisao je Trump na Twitteru.

"Zahvaljujem se i na lijepom pismu, nadam se da se uskoro vidimo", dodao je Trump ne navodeći pojedinosti.

Kim je u lipnju obećao vratiti ostatke američkih vojnika na povijesnom summitu s Trumpom u Singapuru, na kojem se Sjeverna Koreja obvezala da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Kim je Trumpu pisao sredinom srpnja i poručio kako se i on nada ponovnom susretu. Nije jasno je li to "lijepo pismo" o kojem je govorio Trump.

Obećanje da će S.Koreja vratiti posmrtne ostatke američkih vojnika bio je Kimov znak dobre volje na singapurskom sastanku na vrhu i dosad je najkonkretniji dogovor dvojice čelnika.

Repatrijacija je jedna od četiriju točaka navedenih u deklaraciji sa summita i pada na 65. godišnjicu potpisivanja primirja kojim je okončan Korejski rat.

Više od 326.000 Amerikanaca borilo se uz vojnike iz Južne Koreje i UN-ove koalicije na strani Juga protiv komunističkoga Sjevera.

Za tisuće vojnika američke vojske još uvijek se ne zna gdje leže, a većina njih - oko 5300 - nestala je na prostoru koji je sada Sjeverna Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:16