NASTAVAK SUKOBA

TRUMP POTPISAO RADIKALNE SANKCIJE PROTIV IRANA Nove mjere prvenstveno su usmjerene na vrh države i ajatolaha Hamneija

Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta.

Trump je prvo poručio novinarima da su sankcije, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, odgovor na rušenje američkog drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje.

Vrhovni vođa odgovoran je za "neprijateljsko ponašanje režima", ustvrdio je Trump.

- Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu - rekao je Trump.

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i njegovih aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije.

Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice.

One su "snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije", ustvrdio je Trump te istaknuo "Nastavit ćemo vršiti pritisak na Teheran dok režim ne odustane od opasnih aktivnosti".

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje.

I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija dpa.

Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije, rekao je Mnuchin.

Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

U ponedjeljak je Iran objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni, u vrijeme kada Washington pokušava osigurati podršku Bliskog istoka i Europe da se zauzme čvrst stav prema Iranu koje je dovelo do sukoba s dugogodišnjim neprijateljem.

Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još od prošle godine kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:02