AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trump potvrdio da razmatra 'sve opcije' u vezi Venezuele

 Jim Young / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u srijedu da ne isključuje niti jednu opciju u vezi Venezuele, naglasivši da predsjednik Nicolas Maduro nepropuštanjem međunarodne humanitarne pomoći u zemlju čini "strašnu pogrešku".

- Postoje razna rješenja, razne opcije. Sve ih razmatramo -rekao je Trump tijekom susreta s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom.

Dvojica političara, u pratnji supruga Melanije Trump i Marie Ruiz, inzistirali su na približavanju stajališta.

Na pitanje ima li plan B ako Maduro pod svaku cijenu odluči ostati na vlasti, Trump je odgovorio da "uvijek ima plan B, i C i D i E i F", bez drugih objašnjenja.

Političko i diplomatsko odmjeravanje snaga između Washingtona i Caracasa sada je koncentrirano na hitnu humanitarnu pomoć u hrani i lijekovima za Venezuelu, koju su poslale Sjedinjene Države i koja se gomila u skladištima u susjednoj Kolumbiji.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji poriče glad u zemlji, nazvao je tu pomoć kojoj ne dopušta ulazak u zemlju "političkim igrokazom" prije američke vojne intervencije.

Oporbeni vođa Juan Guaido, privremeni predsjednik kojeg je priznalo pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, trudi se sve učiniti kako bi pomoć došla.

- Jako poštujem osobu koja je za puno ljudi, pravi predsjednik Venezuele. On je jako hrabar - naglasio je Trump.

- Predsjednik Guaido ima snažnu podršku i moramo mu je i dalje pružati kako bi mogao provesti tranziciju u Venezueli. Mislim da je diktaturi došao kraj - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:23