SUMMIT

TRUMP POTVRDIO 'Ipak ću se sastati s Kimom 12. lipnja u Singapuru'

Kim Jong-un i Donald Trump
 REUTERS / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump objavio je danas da će se ipak sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

I to kako je inicijalno bilo planirano, u Singapuru, 12. lipnja. Tako je poništio pismo koje je prije desetak dana poslao u Pjongjang otkazujući sastanak, ali i otvarajući mogućnost da se ipak održi.

I održat će se, na istome mjestu i u isto vrijeme u koje je bio planiran. Velika se diplomatska armada podigla nakon tog pisma jer mnogi žele da do tog sastanka dođe, prvi među njima Južnokorejci. Razgovaralo se na sve strane, iza čvrsto zatvorenih vrata, bez priopćenja ili čak priznanja da se sastanak održao. A onda je uslijedio veliki finale: Kim je u New York poslao jednog od svojih najbližih suradnika, Kim Yong-chola, generala, obavještajca, lukavca.

On je prvo proveo dva dana s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, a onda je došao i do samog Trumpa, koji nije mogao izdržati; njegov ego bio je jači od svakog racionalnog objašnjenja koje je imao za pismo otkazivanja.

I svjestan da mu se opet otvara prilika da bude pomiritelj, da uđe u povijest te učini ono što njegovi - nesposobni - prethodnici nisu uspjeli: da donese mir na Korejski poluotok. Tako to on misli, a ustvari je pristao na uvjete Pjongjanga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:08