SKUP O VJERSKIM SLOBODAMA

Trump pozvao na okončanje vjerskih progona širom svijeta

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak države svijeta da okončaju vjerske progone, na skupu o vjerskim slobodama na početku njegova trodnevnog boravka u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

"Danas, jedinstvenim glasom, SAD poziva države svijeta da okončaju vjerske progone", rekao je Trump na skupu, naglasivši da se 80 posto svjetskog stanovništva suočava s ograničavanjem vjerskih sloboda.

"Naša prava ne dolaze od vlada, ona dolaze od Boga", kazao je.

Naglasio je da se sve vjere suočavaju s progonom, ali veći dio njegovog govora bio je usredotočen na kršćane.

Potpredsjednik Mike Pence najavio je Trumpa, te istaknuo nekoliko zemalja - poznatih kao neprijatelja SAD-a, uključivo Iran, Kinu, Nikaragvu i Venezuelu - u kojima su vjerske slobode, kako je rekao, napadnute.

Spomenuo je i Jezide kojih su velik broj ubili džihadisti Islamske države, te obećao nastaviti davati im potporu kao i drugim manjinama u Iraku.

Američka administracija ranije je rekla da je za nju skup o vjerskim slobodama "ključni događaj".

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres pridružio se Trumpu na događaju, te rekao da su vjerske slobode "hitno globalno pitanje".

Prije toga Trump je nenadano i nakratko došao na UN-ov summit o klimi. Govor na Općoj skupštini UN-a trebao bi održati u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:04