OPTIMISTIČNE PROJEKCIJE

TRUMP PREDSTAVIO AMERIČKI PRORAČUN ZA IDUĆU GODINU Režu se socijalni programi, za vojsku će izdvojiti 740 milijardi dolara

Donald Trump
 Nicholas Kamm / AFP

Proračun za 2021. koji je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila sedam mjeseci pred predsjedničke izbore temelji se na projekcijama gospodarskog rasta od tri posto, s izdašnim izdvajanjem za obranu i smanjivanjem sredstava za socijalne programe, piše u ponedjeljak AFP.

Po riječima visokog vladinog dužnosnika, Bijela kuća najavljuje rast gospodarstva prema prosječnoj stopi od tri posto u idućih 15 godina, potaknuta još jednim krugom smanjivanja poreza i niskih kamatnih stopa. No, ističe agencija, očekivani gospodarski rast SAD-a u nadolazećim godinama kreće se nešto ispod dva posto.

Trumpova administracija, međutim, smatra da je ono što se nije nikada desilo u novijoj američkoj povijesti, čak niti plodnih 60-tih nije zabilježen tako dugi period rasta iznad tri posto, ipak ostvarivo.

"U nacrtu proračuna su postavljene hipoteze... ali mi vjerujemo da je rast gospodarstva od tri posto u narednih deset godina potpuno ostvariv", kazao je Russell Vought, direktor Ureda za upravljanje i budžet.

Predloženi proračun za narednu godinu od 4,8 bilijuna dolara Trumpu bi omogućio da ostvari ciljeve i prioritete ukoliko u studenom osvoji drugi mandat u Bijeloj kući.

U nacrtu proračuna se predlaže smanjenje sredstava za pomoć inozemstvu za 21 posto, s 55,7 milijardi dolara na 44,1 milijardu.

Izdvajanje za obranu ne prestaje rasti od samog početka mandata Donalda Trumpa te se i u proračunu za 2021. predviđa rast od 0,3 posto te bi se vojni proračun mogao popeti na 740,5 milijardi dolara. Iz dijela vojnog budžeta predviđa se porast izdvajanja za nuklearni program.

Dvije milijarde dolara će se izdvojiti za nastavak izgradnje zida na granici s Meksikom u cilju sprječavanja ilegalnih migracija. Također će porasti i izdvajanje proračunskih sredstava za NASA-u, kako bi američki astronauti ponovo stupili na Mjesec 2024.

Istovremeno, u proračunu su predviđeni rezovi za Medicaid i ostale socijalne programe.

Demokrati su Trumpov prijedlog proračuna nazvali političkim dokumentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:47