PRIPREMLJEN DOKUMENT

TRUMP PRIPREMA UDAR NA UJEDINJENE NARODE Nova odluka iz Bijele kuće UN će koštati milijarde dolara, može li to svjetska organizacija preživjeti?

 Reuters

Administracija Donalda Trumpa priprema odluku kojom bi se drastično smanjio utjecaj SAD-a u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama. Novinari New York Timesa došli su do nacrta dokumenta koji se zove 'reduciranje i revizija sredstava za međunarodne organizacije' u kojem se poziva na zaustavljanje financiranja određenih tijela UN-a koji ne zadovoljavaju određene kriterije.

Primjerice, tu su organizacije koje podržavaju Palestinsku samoupravu i PLO, koje podržavaju bilo koju aktivnost u kojoj se zaobilaze sankcije prema Iranu i Sjevernoj Koreji, ali i one organizacije koje financiraju programe u kojima se podržava i propagira pravo na pobačaj. U nacrtu dokumenta također se poziva na zabranu financiranja bilo kakvih organizacija 'koje su pod kontrolom i utjecajem država koje sponzoriraju terorizam'.

U brojkama prevedeno, Amerikanci u budućnosti namjeravaju smanjiti svoj financijski doprinos u međunarodnim organizacijama za oko 40 posto, a s obzirom da godišnje u UN-ov fond uplate oko 8 milijardi dolara godišnje, onda je jasno kakav će to biti šamar UN-u. Usput, oformit će se poseban odbor koji će preporučivati kome će ići novac, a kome ne. Posebni naglasak komisije će biti nadgledanje i revidiranje financiranja mirovnih operacija, Međunarodnog suda pravde, ali i novčane pomoći državama trećeg svijeta koje se protive američkoj politici...

Ako Trump na kraju potpiše taj ukaz, to će biti teški udarac mnogim tijelima UN-a koja su se godinama oslanjale na milijarde dolara koje su im stizale iz Washingtona. Računa se da su Amerikanci financirali čak četvrtinu svih UN-ovih mirovnih misija diljem svijeta.

Također, na predsjednikovom stolu naći će se još jedan dokument pod nazivom 'Moratorij nad novim multilateralnim ugovorima'. U njemu se poziva na preispitivanje i revidiranje nekih spornih ugovora, ali još nije sasvim jasno kojih. U nacrtu piše da ti ugovori nisu 'izravno vezani za nacionalnu sigurnost i međunarodnu trgovinu'. NY Times navodi, da po toj logici, može pasti klimatski sporazum iz Pariza, ali i drugi sporazumi vezani za zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:50