ISPUNIO NAJAVU

TRUMP PROGLASIO IZVANREDNO STANJE U AMERICI 'Kriminalci i bande nam dolaze u državu, a to je zato jer nemamo zid na granici!'

 
 Screenshot / YouTube

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid na granici s Meksikom.

Objavio je to ujutro ispred Bijele kuće, piše britanski Guardian. Trump je izazvao 35-dnevnu blokadu oko četvrtine savezne vlade svojim zahtjevom iz prosinca od 5,7 milijarda dolara za izgradnju dijela zida. Uskraćujući mu taj novac demokrati u Kongresu sprječavaju Trumpa u ispunjavanju jednog od ključnih obećanja iz kampanje 2016.

No, Kongres bi trebao zaobići dvostranačkim kompromisnim zakonom o financiranju savezne vlade koji će osigurati više od 300 milijarda dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti i niz drugih agencija do 30. rujna, kraja tekuće proračunske godine. Kritičari ovu mjeru nazivaju protuustavnom, a i nekoliko republikanaca ju je nazvalo lošom idejom.

Kako piše Guardian, američki je predsjednik opravdavajući ovaj potez izgovorio još nekoliko laži. Primjerice, da krijumčarenje droge i ljudi ne može proći kroz legalno kontrolirane točke.

- Ne možete krijumčariti ljude, žene i djevojke, kroz legalno kontrolirane točke ulaska. Oni (službenici na granicama) otvaraju granice, paze na sve. No, prolaze kroz mjesta gdje nema zida.

Dodao je da ovime ne inzistira na ostvarenju vlastitih predizbornih obećanja, već zbog protoka droge na granici.

- Nije jako komplicirano. Jednostavno želimo zaustaviti ulazak droge u našu zemlju. Želimo zaustaviti kriminalce i bande da nam dolaze u državu - rekao je Trump i dodao da zakon namjerava potpisati nakon konferencije za novinare.

Izvanredno stanje - ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres - omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

'Svi znaju da zidovi funkcioniraju', rekao je američki predsjednik te spomenuo 'invaziju' kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.

Neka nas tuže

Na pitanje o mogućnosti da ta odluka bude odmah napadnuta na sudu, odgovorio je da imaju jako čvrste pravne temelje.

Trump je također rekao da očekuje tužbu protiv svoje odluke, no već je ranije govorio da imaju jako čvrste pravne temelje.

- Neka nas tuže. Možda ćemo dobiti i nepovoljnu odluku, a onda ćemo završiti na Vrhovnom sudu - rekao je. No, dodao je i da se nada da će Vrhovni sud odlučiti u njihovu korist. Ta se zavrzlama može otegnuti i na nekoliko mjeseci iako je sasvim izvjestan ishod da se Trumpova odluka proglasi protuustavnom.

CNN-ov novinar Jim Acosta pitao ga je zašto uopće proglašava izvanredno stanje u vrijeme kad sve statistike pokazuju da je stopa imigracije pala na najnižu razinu u posljednjih deset godina.

- Zaista vjerujete u te statistike - pitao ga je Trump čija je vlada sama objavila statistike. Dodao je da je vidio i neke statistike s kontradiktornim brojkama, no nije precizirao koje.

Objava o Siriji

Trump je također najavio da će u sljedeća 24 sata imati objavu o Siriji. 'Imamo puno izvanrednih objava oko Sirije, i našeg uspjeha u iskorjenjivanju kalifata i to će biti objavljeno kroz sljedeća 24 sata.'

Uoči susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom rekao je da Sjeverna Koreja ima ogroman ekonomski potencijal.

'Mislimo da Sjeverna Koreja i predsjednik Kim imaju ogroman ekonomski potencijal, kao ekonomska sila', istaknuo je Trump, dodajući da jedva čeka susret s Kimom 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Nada se i značajnom povećanju trgovinske razmjene s Velikom Britanijom. 'Svima vam je poznata situacija s Brexitom, kompleksnost i problemi, ali mi imamo jako dobre trgovinske odnose s Velikom Britanijom i još smo ih ojačali', kazao je.

'Nastavljamo našu trgovinsku razmjenu i još ćemo je znatno povećavati kako vrijeme ide', dodao je.

SAD je, nastavio je, bliži nego ikad trgovinskom sporazumu s Kinom s kojom pregovori napreduju iznimno dobro.

'Bliži smo nego ikad da s tom zemljom postignemo pravi sporazum', kazao je, najavivši da bi se uskoro mogao sastati s predsjednikom Xi Jinpingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:31