UOČI IZBORA

Trump s Netanyahuom razgovarao o sporazumu o uzajamnoj obrani: 'Ovo će zapečatiti naš savez'

Benjamin Netanyahu
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je podržao izbornu kampanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i otkrio kako je s njim razgovarao o mogućem sporazumu o zajedničkoj obrani, prenose agencije.

Tri dana do izbora u Izraelu Trump je napisao na Twitteru da je s Netanyahuom razgovarao sporazumu koji bi "zapečatio izvanredan savez naših dviju zemalja".

- Očekujem nastaviti te razgovore nakon izraelskih izbora kada se nađemo na Općoj skupštini UN-a idući tjedan - napisao je Trump, a prenosi agencija France Presse.

Dvije zemlje de facto već tijesno surađuju razmjenom informacija, zajedničkim vojnim vježbama i vojnom suradnjom, a sporazum bi stvorio nove obveze, napose automatsku intervenciju Sjedinjenih Država u slučaju da Izrael bude napadnut.

Desničar Netanyahu vodi mrtvu trku s centristima te da bi pobijedio računa na bliskost s Trumpom, ali i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojega je posjetio ovaj tjedan.

Čelnik cenrista i glavni Netanyahuov protukandidat Benny Gantz odbacio je zamisao o savezu kao "tešku pogrešku", jer bi time Izrael izgubio vojnu autonomiju.

- Nikada nismo nikoga tražili da gine za nas. I nikada nismo ničije dopuštenje tražili da branimo dražvu Izrael - rekao je Gantz, javlja Reuters.

Netanyahu, koji je pobijedio na izborima u travnju, no nije mogao sastaviti koaliciju te je raspisao nove izbore, u utorak je objavio plan aneksije doline Jordana, velikog dijela Zapadne obale, ako sljedeći tjedan pobijedi na izborima.

Izraelski komentatori najavu aneksije tumače kao podilaženje biračima na krajnjoj desnici koji su dugo zagovarali aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967., a Palestinci nastoje to područje pripojiti budućoj državi.

Plan aneksije osudile su arapske nacije, Ujedinjeni narodi i Europska unija izrazili su zabrinutost, no SAD se nije oglasio te u subotu u svojim objavama nije to spomenuo niti Trump.

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B'Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica.

Trump, koji je najskloniji Izraelu od svih američkih predsjednika dosad, obećao je predstaviti mirovni plan za Izrael i Palestince nakon izbora u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:06