NAPETI ODNOSI

TRUMP SE PROBUDIO NA LIJEVU NOGU 'Izdao sam naredbu američkoj mornarici da gađa i uništi sve njihove topovnjače koje uznemiruju naše brodove'

 
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump probudio se bijesan na Iran i odmah to razglasio na Twitteru. Ovakav scenarij mogao se naslutiti prije tjedan dana kada je poručio da će Iran platiti 'jako visoku cijenu' ako napadne američke ciljeve u Iraku.

- Izdao sam naredbu američkoj mornarici da gađa i uništi sve iranske topovnjače ako bi smetale našim brodovima na moru, napisao je Donald Trump u utorak ujutro.

Njegova bombastična izjava stiže nakon bliskog susreta američkih i iranskih brodova u Perzijskom zaljevu.

Skupina od 11 brodova mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN) opasno se približila brodovima američke vojne mornarice i obalne straže u Perzijskom zaljevu, objavila je prošle srijede američka vojska.

Prema priopćenju američke vojske, iranski brodovi približili su se šest američkih vojnih brodova koji su se u tom trenutku u međunarodnim vodama povezivali s vojnim helikopterima.

U jednom trenutku bili su udaljeni samo desetak metara od jednog broda američke obalne straže.

Američka je strana uputila nekoliko upozorenja putem radio-veze, sirena i uređaja za stvaranje buke i iranski su brodovi nakon sat vremena otplovili.

"Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde pojačali su opasnost pogreške u izračunu i sudara i nisu bili u skladu s međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru", stoji u priopćenju američke vojske.

Iranski mediji nisu izvijestili o incidentu.

Napetosti između Irana i SAD-a ponovo su se razbuktale početkom godine nakon američkog ubojstva čelnika iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u Iraku.

Iran je uzvratio raketnim napadom na vojnu bazu Ain al-Asad u kojoj su bili smješteni američki vojnici. U napadu nitko nije ubijen niti ranjen.

Početkom travnja američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da Iran i njegovi saveznici planiraju tajni napad na američke ciljeve u Iraku upozoravajući da će, bude li izveden, platiti "jako visoku cijenu".

Podsjetimo, Iranska revolucionarna garda lansirala je danas prvi vojni satelit, objavila je iranska državna televizija, dodajući da je on dosegnuo orbitu.

"Ovaj potez bit će veliki uspjeh i predstavlja novi razvoj u svemirskoj domeni za Iran", dodala je televizija. Ovo je lansiranje obavljeno nešto više od dva mjeseca nakon neuspješnog lansiranja promatračkog satelita Zafar 9. veljače.

Teheran tvrdi da je njegov svemirski program mirnodopski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:37