REAKCIJA NA IZBORE

TRUMP SLAVIO 'GOLEMI USPJEH' I SVOJ 'MAGIČNI UČINAK', UGLEDNI SENATOR GA POKLOPIO 'On patološki laže, dijeli nas po boji kože, porijeklu, vjeri...'

 
Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je u 23:14 sati po washingtonskom vremenu na Twitteru proglasio izborni dan 'golemim uspjehom' te se zahvalio 'svima'.

Ta je objava došla nakon što su republikanci Ted Cruz (Teksas), Marsha Blackburn (Tennessee), Mike Braun (Indiana), John Barrasso (Wyoming), Roger Wicker (Mississippi) osvojili nove ili obranili stare mandate u Senatu te nakon što je Ron DeSantis izabran za novog guvernera Floride.

Istovremeno, sijaset kandidata Demokratske stranke trijumfiralo je na izborima za Predstavnički dom, Senat i guvernerska mjesta, a CNN je oko 23 sata objavio da projekcije kažu da će Demokrati preuzeti kontrolu nad Predstavničkim dom.

Promatrači su se logično pitali koji dio od toga je "golemi uspjeh". Je li posrijedi Trumpova selekcija činjenica koje idu njemu u prilog ili možda participaciju u izbornom procesu smatra "golemim uspjehom"?

Nešto više od dva sata kasnije stigao je odgovor. "Golemi uspjeh" koji je Trump spomenuo bio je njegov. Američki je predsjednik na Twitteru citirao republikanca Bena Steina koji konstatirao da Trump ima "magičan učinak".

"U posljednjih 105 godina samo se pet puta dogodilo da je predsjednik kojemu mandat još traje osvojio mandate u Senatu. Gospodin Trump ima magičan učinak. Tom tipu magija izlazi na uši. On je nevjerojatan skupljač glasova i akter političkih kampanja. Republikanci su sretni što ga imaju i impresivno je to koliko si uspjeh ostvarili. To je sve Trumpova magija. Trump je magični čovjek. Čudesno, svi mediji su protiv njega, napadaju ga svaki dan, a on ovako snažno pobjeđuje", napisao je Trump u dva tweeta, citirajući Steinove riječi.

Američki je predsjednik potom citirao novinara Fox Newsa Davida Asmana koji je konstatirao da mu svi republikanski kandidati koji su pobjedili "duguju svoju karijeru".

"Kako će demokrati odgovoriti na ovo? Razmislite kako se njegova pozicija kod republikanac poboljšava. Svi kandidati koji su večeras pobijedili - oni shvaćaju koliko im je (Trump) važan i što je napravio za njih tijekom kampanje. Oni mu duguju svoje političke karijere", napisao je Trump i dodao da je on slaže s Asmanom.

Bernie Sanders, koji je na izborima treći puta izabran u američki Senat, poslije izbora nazvao je Trumpa "patološkim lažljivcem" i osudio je njegovu rasističku politiku.

"Imamo predsjednika koji je patološki lažac i radi nešto što nijedan predsjednik u mom životu nije radio", rekao je Sanders, senator iz Vermonta, uz povike odobravanja svojih pristaša.

"Umjesto da ujedinimo američku naciju, on nas dijeli po boji kože, po porijeklu, po vjeri, rodu, spolnoj orijentaciji. Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna", rekao je Sanders.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:28