ODLAZAK JEFFA SESSIONSA

TRUMP SMIJENIO MINISTRA PRAVOSUĐA I GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA Nakon dvije godine turbulencija riješio se čovjeka za kojeg smatra da ga je izdao

Donald Trump i Jeff Sessions
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je objavio da je smijenio svog ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa, koji je po funkciji i glavni državni odvjetnik.

- Drago nam je objaviti da će Matthew G. Whitaker, šef osoblja glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa, postati vršitelj dužnosti glavnog državnog odvjetnika. On će našoj državi služiti dobro. Zahvaljujemo glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu na njegovoj službi i želimo mu svako dobro! Trajna zamjena bit će imenovana naknadno, napisao je Trump na Twitteru.

Time je, samo dan nakon izbora za Kongres, okončao dvogodišnju sagu u svojim često turbulentnim odnosima sa Sessionsom, svojim svojedobnim najčvršćim saveznikom, za kojega je osjetio da ga je izdao kada se, kao prvi čovjek pravosuđa, izuzeo od istrage u pogledu ruskog utjecaja na predsjedničke izbore.

Nakon tog izuzimanja, jedan od njegovih zamjenika postavio je specijalnog tužitelja koji otada sve do danas provodi istragu o ruskom utjecaju.

Priča o mogućoj Sessionsovoj smjeni cirkulirala je dosad u niz navrata, i sam Trump ga je javno vrijeđao i omalovažavao, ali u konačnici su svi očekivali da će do razrješenja doći nakon kongresnih izbora, što se i dogodilo. Formalno, Sessions je podnio ostavku, ali na predsjednikov zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:38