PRESLAGIVANJE KABINETA

TRUMP SMIJENIO TILLERSONA! Čelni čovjek američke diplomacije postaje čovjek kojeg predsjednik naziva 'pobjednikom'!

 
Rex Tillerson i Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump putem Twittera je objavio da smjenjuje državnog tajnika Rexa Tillersona te da će tu dužnost od sada obnašati direktor CIA-e Mike Pompeo.

"Mike Pompeo, direktor CIA-e, bit će naš novi državni tajnik. Napravit će odličan posao! Hvala Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e, prva žena izabrana na to mjesto. Čestitam svima!", napisao je Trump.

The Washington Post je prvi izvijestio o ovom preslagivanju u Trumpovom kabinetu, a sam je predsjednik ubrzo nakon Postove objave vijest potvrdio. Prema Postu, Trump je prošlog petka tražio od Tillersona da odstupi te je ovaj navodno zbog toga skratio trajanje svog puta u Afriku.

Kao što stoji u Trumpovom tweetu, Gina Haspel, dosadašnja Pompeova zamjenica u CIA-i, postat će prva žena na čelu obavještajne agencije.

Trump je navodno smatrao da je bilo bitno sada promijeniti sastav diplomatskog kora budući da SAD-u prethode, prema svemu sudeći, iznimno važni pregovori s Kim Jong-unom.

Tillerson, prema pisanju Posta, nikada nije bio po volji Trumpa zato što ga je američki predsjednik vidio kao predstavnika establišmenta i konvencionalnog načina razmišljanja. Podsjećamo, Tillerson je navodno krajem prošle godine na sastanku sa službenicima nacionalne sigurnosti i članovima kabineta u Bijeloj kući Trumpa nazvao imbecilom (eng. "moron"). Sada bivši državni tajnik to nikada nije porekao. Tillersonov pomoćnik je rekao za Associated Press da Trump Tillersonu nije objasnio zašto ga smjenjuje te da je Tillerson htio nastaviti raditi svoj posao.

Nove osobe u Trumpovom kabinetu i na čelu CIA-e ne dolaze bez određenih upitnika.

Prema pisanju The New York Timesa iz veljače 2017. godine, Haspel je 2002. godine nadgledala mučenje dvije osobe osumnjičene za terorizam, Abua Zubajdaha i Abda al-Rahima al-Nashirija, te je kasnije sudjelovala u uništavanju snimaka tog mučenja koje se dogodilo u tajnom zatvoru na Tajlandu. Na Tajlandu je inače ustanovljen prvi CIA-jin prekomorski pritvorni centar.

Zubajdah je u jednom mjesecu tijekom boravka u pritvoru na Tajlandu 83 puta mučen vodom, a kasnije je više puta fizički kažnjavan prije nego što je utvrđeno da ne posjeduje nikakve konkretne informacije. Snimke tog mučenja su uništene 2005. godine, a Haspelino ime je bilo na dokumentima koji su to uništenje odobrili. CIA tvrdi da je uništenje naručio njezin tadašnji šef Jose Rodriguez.

Kako navodi Vox, Pompeo se tijekom 14 mjeseci na čelu CIA-a nametnuo kao čovjek od Trumpovog povjerenja, ali i kao kontroverzna ličnost. Pompeo je tako jednom prilikom rekao da je obavještajna zajednica zaključila da Rusija nije utjecala na ishod predsjedničkih izbora u SAD-a, kada je u službenim dokumentima stajalo da obavještajna zajednica nema stajalište o utjecaju Rusije na izbore.

Pompeo zagovara držanje američkog zatvora na Kubi u mjestu Guantanamo otvorenim, brani mučenje kao taktiku ispitivanja te Iran i "radikalne islamske teroriste" smatra glavnim prijetnjama za sigurnost SAD-a. Prema pisanju The Telegrapha, Pompeo je na temelju svojeg pedigrea - akademske izvrsnosti, vojnog iskustva i poslovnog uspjeha, za Trumpa "pobjednik".

U ponedjeljak je otpušten i Trumpov osobni asistent John McEntee, piše The Wall Street Journal. Nedefinirani sigurnosni problem je naveden kao razlog za otkaz, a informaciju su potvrdila tri zaposlenika Bijele kuće.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders nije komentirala odluku da se otpusti McEnteeja, a on sam nije odgovorio na poziv The Wall Street Journala.

McEntee je bio jedan od najdugovječnijih Trumpovih pomoćnika te je uz njega bio od samog početka kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45