NOVA SERIJA ISPADA

TRUMP SVE VIŠE LUDUJE NA TWITTERU Objavio video na kojem 'premlaćuje' CNN: 'To je ispod razine ureda prvog čovjeka SAD-a'

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump izazvao je novi skandal. Nakon što je zamutio vodu komentarima na račun dvoje TV voditelja s televizije MSNBC, Trump se ulogirao na društvenu mrežu Twitter i raspalio po kritičarima.

- Moje korištenje društvenih mreža nije predsjedničko ponašanje, to je moderno predsjedničko ponašanje - izjavio je Trump.

Prošli je tjedan američki predsjednik na osobnoj razini napao voditelje Miku Brzezinski i Joea Scarbourougha. Njegove komentare osudili su i demokratski i republikanski političari, a Bijela kuća nespretno se pokušala izvući iz problema. Trump je, podsjetimo, vrijeđao voditeljicu izjavivši da "teško krvari nakon face liftinga". Njezina kolegu Scarborougha nazvao je "Psiho Joeom". Voditeljski dvojac uzvratio je optužbom da je predsjednik nezdravo opsjednut njima dvoma. Ustvrdili su i da ih je Bijela kuća pokušala ucijeniti da se ispričaju za negativno praćenje djelovanja američkog predsjednika.

No čini se da Trump svoje ponašanje smatra tek "predsjednikovanjem u 21. stoljeću". Također je, po tko zna koji put, žestoko napao medije, ponovno ih optužujući za "lažne vijesti" iako se njegova vlastita administracija nekoliko puta našla "kratkih nogu" braneći svoju reinterpretaciju stvarnosti.

- Proizvođači lažnih vijesti trude se svim silama uvjeriti republikance da ne bih trebao koristiti društvene mreže, ali sjetite se da sam 2016. godine pobijedio upravo zahvaljujući društvenim mrežama - objasnio je Trump svoje stajalište.

Republikanski senator Lindsey Graham izjavio je da su Trumpove uvrede ispod razine za ured američkog predsjednika, a republikanac Ben Sasse ustvrdio je da "ovo nije normalno" i da se "ne dostoji predsjednika". No Trump je samo nastavio. U idućoj seriji napada na voditeljicu izjavio je da je "glupa kao stup".

Ne obazirući se previše na komentare iz svoje stranke, Trump se pojavio na skupu koji su evangelici organizirali u čast veterana, koje je stavio u središte svoje predizborne kampanje. Ondje, u prijateljskom okruženju pristaša, komentirao je događaje, ponovno na svoj uobičajeni način.

- Pokušavaju nas ušutkati, ali nećemo im dozvoliti. Pokušavaju nas zaustaviti da radimo u Bijeloj kući. Ali ja sam predsjednik, a ne oni - poručio je Trump. "Novinarska agenda nije i vaša agenda", istaknuo je Trump. U sjeni njegovih novih ispada ostale su najave da bi američki predsjednik svojim planiranim novim potezima o carinama na čelik mogao izazvati pravi trgovinski rat.

Suprotno mišljenju većine savjetnika i članova kabineta, Trump govori o novim carinama na uvoz čelika, pišu američki mediji. Kako piše Axios, predsjednik razmišlja o odobravanju 20-postotnog poreza, a većina ljudi oko njega smatra da bi to moglo potaknuti trgovinska rat i dovesti do katastrofalnih posljedica za američku ekonomiju.

Navodno su arhitekti plana ministar trgovine Wilbur Ross i Trumpov strateg Steve Bannon. Carina je usmjerena u prvom redu protiv Kine, a trebala bi potpomoći konkurentnost američke robe.

Objavio video u kojem 'premlaćuje' CNN

Trump je u nedjelju na svom Twitter profilu objavio video u kojem napada i udara muškarca čiju je glavu zamijenio logo CNN-a.

Snimka je modificirana verzija Trumpova nastupa na kečerima 2007. gdje je oborio čelnika organizacije WWE Vincea McMahona. U Donaldovu videu McMahonova glava se ne vidi od loga CNN-a.

Trump je McMahonovu suprugu Lindu imenovao kao čelnicu uprave za mala poduzeća, a i ona je godinama bila aktivna u hrvačkoj organitaciji WWE.

Kao predsjednički kandidat i čelnik SAD-a Trump je više puta izražavao prezir prema medijima, prozvavši ih "neprijateljima američkih naroda". Medijske kuće često je nazivao "neuspješnima" i "lažnim vijestima", a posebno se okomio na CNN.

- Tužan je dan kad predsjednik SAD-a potiče nasilje nad novinarima - priopćila je ta medijska kuća.

- Umjesto da se priprema za svoje prekooceansko putovanje, svoj prvi sastanak s Vladimirom Putinom, rješavanjem sjevernokorejskog pitanja ili zdravstvenog sustava, on se ponaša adolescentski, daleko ispod časti svog ureda - dodao je CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:54