JAČANJE VEZA DVIJE ZEMLJE

Trump u Indiji dogovorio prodaju vojne opreme za tri milijarde dolara

Donald Trump i indijski predsjednik Ram Nath Kovind sa suprugama
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će Indija kupiti američku vojnu opremu u vrijednosti od tri milijarde dolara, uključujući jurišne helikoptere, što će pridonijeti jačanju veza između dvije zemlje i izgradnji protuteže utjecaju Kine u regiji.

Indija i SAD napreduju i kada je riječ o velikom trgovinskom sporazumu, rekao je Trump, dodajući da dogovor očekuje do kraja godine.

Cilj je sada sklapanje obuhvatnijeg sporazuma, možda i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Pregovarači dviju strana već mjesecima nastoje približiti stajališta kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, medicinskim uređajima, digitalnoj trgovini i novim carinama.

Indijske carine i dalje su previsoke, vjerojatno najveće na svijetu, rekao je Trump, što je bila njegova jedina kritika upućenoj toj zemlji tijekom posjeta za koji je kazao da je bio spektakularan uspjeh.

Indija će kupiti 24 helikoptera SeaHawk od Lockheed Martina s projektilima Hellfire u vrijednosti od 2,6 milijarda dolara i planira naručiti još šest helikoptera Apache.

Indija modernizira svoju vojsku kako bi smanjila jaz u odnosu na Kinu i sve se više okreće SAD-u umjesto tradicionalnom partneru Rusiji.

Dvije strane razgovarale su i o izgradnji 5G mreže u zemlji. Indija još nije odlučila hoće li u to uključiti Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:02