AZIJSKA TURNEJA

TRUMP U JAPANU PONAVLJA ISTU PRIČU 'Moram reći da nas zadnjih desetljeća pobjeđujete, uvozite jako malo američkih automobila...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2017. u 08:09

U.S. President Donald Trump and Japan's Prime Minister Shinzo Abe feed carps before their working lunch at Akasaka Palace in Tokyo, Japan November 6, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst - RC13272EFFE0
REUTERS

Trgovinska razmjena Sjedinjenih Država i Japana "nije ujednačena" i o njoj se mora ponovo pregovarati, ocijenio je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump u govoru koji je u Tokiju održao pred poslovnim ljudima dviju zemalja.

"Moram reći da Japan zadnjih desetljeća pobjeđuje" u trgovinskoj razmjeni, rekao je Trump.

"Japan prodaje milijune automobila Sjedinjenim Državama, a Japan uvozi jako malo američkih automobila", naveo je za primjer.

"SAD dugi niz godina ima velik trgovinski deficit s Japanom, zato moramo pregovarati i to ćemo učiniti na prijateljski način", dodao je američki predsjednik.

Američki trgovinski deficiti su među glavnim sredstvima borbe Donalda Trumpa koji u njima vidi prijetnju za radna mjesta na američkom tlu.

U prvih devet mjeseci 2017. trgovinski deficit SAD-a s ostatkom svijeta povećao se za 9,3 posto, na 405, 22 milijarde dolara.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo