JOŠ JEDNA SPORNA IZJAVA

TRUMP U NOVIM PROBLEMIMA Nakon neuvjerljivog pojašnjenja šokantne izjave na presici s Putinom, opet je imao istup koji je pokrenuo bujicu kritika

Donald Trump
 REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je u srijedu kritike da je mekan prema Rusiji, naglasivši da nije bilo američkog predsjednika koji bi bio toliko tvrd prema Rusiji kao on.

"Predsjednik (Vladimir) Putin to zna bolje nego bilo tko drugi, sigurno bolje od medija", rekao je Trump, dodajući da ruski vođa nije sigurno zbog toga sretan.

Također je rekao da SAD više nisu meta Moskve kada se radi o miješanju u izbore, čime proturječi analizama američkih obavještajnih službi oko toga da Moskva nastavlja s pokušajima miješanja.

Upitan jesu li SAD i dalje meta Rusije, američki je predsjednik odmahujući glavom odgovorio samo "ne", ali nije pojašnjavao. To je odmah postala nova velika tema u američkoj javnosti nakon izjava na konferenciji za novinare s Putinom u Helsinkiju po kojima se činilo da je Trump više na Putinovoj strani nego na strani američkih obavještajnih službi.

Trump je dan nakon presice koja je zapanjila obje strane političkog spektra pred medijima pročitao izjavu u kojoj kaže da je u Putinovom društvu zaboravio izreći rječcu 'NE' kada je ustvrdio da ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao". Mislio je, kaže, reći da ne vidi razloga za 'ne vjerovati', ali mnogi su to opravdanje doživjeli s gotovo jednakom nevjericom.

I ova najnovija epizoda već je izazvala negativne reakcije u objema strankama, a glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je predsjednika pokušala opravdati tvrdnjom da je odmahivanjem glave i odgovorom 'ne' zapravo odbio odgovarati na novinarska pitanja, a da to nije predstavljalo odgovor na konkretno pitanje o Americi kao meti ruskog uplitanja u izborni proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:25