NAKON KRITIKA

Trump umanjuje važnost troškova za proslavu Dana neovisnosti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.07.2019. u 22:09

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump announces the United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) as U.S. Commerce Secretary Wilbur Ross looks on during a news conference in the Rose Garden of the White House in Washington, U.S., October 1, 2018. REUTERS/Leah Millis/File Photo
Leah Millis / REUTERS

 

Američki predsjednik Donald Trump umanjio je važnost troškova za planiranu svečanost povodom Dana neovisnosti nakon što se suočio s kritikama zbog plana da uvede tenkove i borbene zrakoplove kao dio proslave.

Trump će održati i govor kao dio proslave "Pozdrav Americi" koja se treba održati 4. srpnja u Washingtonu.

Oporba je Trumpu predbacila troškove svečanosti te vojne aspekte koji su dio plana te da politizira događaj.

Ispred Lincoln Memoriala su već postavljeni tenkovi Abrams i oklopna borbena vozila Bradley.

"Troškovi sutrašnje svečanosti će biti vrlo mali u odnosu na njezinu vrijednost. Posjedujemo zrakoplove, imamo pilote, zračna luka je u blizini (Andrews), a nedostaje nam samo gorivo", napisao je Trump na Twitteru.

 

"Posjedujemo i tenkove. Vatromet su donirali dvojica najvećih. Odlično!", dodao je Trump referirajući se na donatore.

The Washington Post prenosi da je Nacionalna parkovna agencija osigurala gotovo 2,5 milijuna dolara za svečanost što je samo dio ukupnog troška i prekoračenje u odnosu na prethodne godine.

Taj novac bi inače bio utrošen na održavanje šetnice National Mall koja se nalazi južno od Bijele kuće i na kojoj su spomenici, zelene površine te za ostale parkove diljem zemlje, stoji u članku.

Oporba je uznemirena i zbog toga što Bijela kuća dijeli političkim saveznicima ulaznice za povlaštena mjesta tijekom planiranog predsjednikovog govora. Demokrati kažu da je događaj ispolitiziran i pretvoren u predizborni skup.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo