POKUŠAJ ZATAŠKAVANJA

Trump uništio bilješke sa sastanaka s Putinom?

Ne samo da je takvo ponašanje predsjednika Donalda Trumpa nezabilježeno u političkoj povijesti, nego je, navode američki mediji, i potencijalno ilegalno
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump nikako da pokopa kontroverze vezane za njegove odnose s ruskim vrhom. Istraga posebnog istražitelja Roberta Muellera o dosluhu s Rusima uoči pobjede na izborima 2016. godine još traje, a američki dnevnik Washington Post sada je objavio da je Trump pokušao zataškati detalje o sadržaju svojih sastanaka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Naime, izvori Washington Posta tvrde da nema nikakvih bilješki o sadržaju pet razgovora koje je američki predsjednik otad vodio s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Instrukcije

Štoviše, anonimni bivši i sadašnji dužnosnici za list su ustvrdili da je Trump poduzeo “mnoge radnje” kako bi razgovore zadržao u tajnosti. Među tim radnjama su zapljena bilježaka konsekutivnih prevoditelja te izričite instrukcije tumačima da o sadržaju razgovora ne smiju razgovarati s drugim članovima njegove administracije.

Kako ističe Washington Post, takvo ponašanje nije uobičajeno ako se kao standard uzima ponašanje njegovih prethodnika te se postavlja pitanje što to Trump krije. Ne samo da je takvo ponašanje nezabilježeno, nego je potencijalno i ilegalno, tvrdi CNN.

Nakon sastanka Trumpa i Putina u Hamburgu 2017. godine, kada je bio prisutan i tadašnji državni tajnik Rex Tillerson, visokorangirani članovi administracije tražili su dodatne informacije od prevoditelja kako bi dopunili informacije iz Tillersonova izvještaja. Tada su prvi put postali svjesni da predsjednik itekako brine da sa sastanaka ne iscuri nijedan detalj.

Demokratski senator Bob Menendez iz New Jerseyja, član senatskog Odbora za vanjsku politiku, CNN-u je rekao da će s Donjim domom Kongresa raspraviti o tome kako dalje postupati s obzirom na nove informacije o Trumpu. Da ima te ovlasti, rekao je Menendez, prvo što bi napravio bilo bi traženje prevoditeljskih bilježaka sa sastanka s Putinom.

“Volio bih dobiti te bilješke. Na sastanku je uvijek prevoditeljica i siguran sam da bilježi razgovor kako bi si olakšala prevođenje. Osim ako ih nije uništila, bilješke bi nam bile itekako zanimljive”, izjavio je Menendez.

Demokrati su nakon vijesti izvjavili da bi prevoditelji trebali svjedočiti o tome što su čuli na sastancima.

Telefonski intervju

Na optužbe da predsjednik nešto krije Bijela kuća uzvratila je komentarom da Trump pokušava poboljšati odnose Rusije i Amerike te tako ispraviti “lošu Obaminu politiku” s Rusijom. I sam Trump je odgovorio na optužbe u telefonskom intervjuu koji je dao Fox Newsu.

“Razgovarao sam kao što bi razgovarao svaki predsjednik s čelnikom bilo koje zemlje. Isti sam sa svima. Razgovor je bio odličan, bilo je govora o Izraelu i izraelskoj sigurnosti te drugim stvarima. Ništa ne krijem. Boli me briga za to”, poručio je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:26