NASTAVAK PREGOVORA

Trump želi razgovarati sa Sjevernom Korejom unatoč novom ispaljivanju projektila

Donald Trump
 Erin Scott / REUTERS

Donald Trump je rekao u četvrtak da želi nastaviti razgovore sa Sjevernom Korejom koji se ubrzo trebaju nastaviti nakon višemjesečnog zastoja, unatoč novoj eskalaciji Pyongyanga u njegovim pokusima s projektilima koje Washington naziva "provokacijom".

"Žele razgovarati i uskoro ćemo se sastati s njima", rekao je predsjednik Sjedinjenih Država.

Izaslanstvo sjevernokorejskih pregovarača doputovalo je u četvrtak predvečer u Švedsku, gdje do kraja tjedna trebaju početi novi pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje.

U prigodi kratkotrajnog boravka u Pekingu, sjevernokorejski izaslanik Kim Myong Gil je u pratnji trojice suradnika potvrdio da odlazi na "pregovore s SAD-om na operativnoj razini", navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap. "Imam velika očekivanja i optimist sam", dodao je.

Američki State Department u Washingtonu nije htio otkriti tko će voditi njegovo izaslanstvo ni kada i gdje će se pregovori održati.

Američka vlada je sa sve većim nestrpljenjem iščekivala da Sjeverna Koreja pristane na nastavak dijaloga koji je na mrtvoj točki nakon neuspjeha summita u Hanoju krajem veljače na kojemu su sudjelovali Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un.

U utorak je sjevernokorejska diplomacija objavila nastavak razgovora potkraj tjedna, što je SAD odmah potvrdio.

No 24 sata nakon te pozitivne poruke, Sjeverna Koreja je ispalila još jedan balistički projektil more-zemlja pošto je zadnjih mjeseci zaredala s ispitivanjem projektila kratkog dometa.

State Department je odmah u srijedu pozvao Sjevernu Koreju da se "suzdrži od provokacija" i da "ostane u pregovorima".

John Bolton koji je još prije mjesec dana bio savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost kritizirao je u govoru u ponedjeljak pomirljiv stav stanara Bijele kuće koji je spreman zažmiriti na Kimovo ispaljivanje projektila koje je dosad nazivao "normalnim".

Usto je osporio da je sjevernokorejski čelnik spreman na pravu denuklearizaciju ocijenivši da samo želi dobiti na vremenu kako bi ojačao svoj arsenal.

Ankit Panda iz Saveza američkih znanstvenika opisao je projektil kao sjevernokorejski projektil na čvrsto gorivo najdužeg dometa. Po njegovim riječima, to je "bez ikakve sumnje prvo ispitivanje projektila na koji se može staviti nuklearna bojna glava od studenog 2017."

To pokazuje, misli, da je vojni program Kim Jong-una "bio aktivan i tijekom diplomatskih napora 2018-2019"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:36