RUSKA ISTRAGA

TRUMPOV BIVŠI SAVJETNIK OSUĐEN NA DVA TJEDNA ZATVORA 'Bio je bez iskustva, naivan, blesav i nije znao da ga je izmanipulirao profesionalac'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.09.2018. u 09:34

George Papadopoulos (3rd L) appears in a photograph released on Donald Trump's social media accounts with a headline stating that the scene was of his campaign's national security meeting in Washington, D.C. U.S. on March 31, 2016 and published April 1, 2016. Social Media/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Social Media / Handout / REUTERS

Bivši diplomatski savjetnik Donalda Trumpa, George Papadopoulos, osuđen je u petak na 14 dana zatvora jer je lagao u istrazi o mogućem dosluhu između Moskve i tima zaduženog za kampanju republikanskog kandidata.

Dobio je i kaznu od 9500 dolara te godinu dana uvjetne slobode ispunjene radom za opće dobro. Izjasnio se krivim u listopadu 2017. za lažno svjedočenje FBI-u.

Papadopoulos (31) je zaslužan za famoznu rusku istragu koja jako iritira predsjednika Trumpa već više od 15 mjeseci.

Njegova je kazna relativno blaga s obzirom na to da mu je prijetilo šest mjeseci zatvora. Sudac je objasnio da je uzeo u obzir njegovu "grižnju savjesti" te činjenicu da je pristao surađivati s istražiteljima.

"Četrnaest dana po 28 milijuna dolara. Dva milijuna dnevno. Nema dosluha. Veliki dan za Ameriku!", ironično je napisao u tvitu šef države u vezi procijenjena troška sveobuhvatne istrage posebnog tužitelja Roberta Muellera.

Ni riječi zauzvrat od bivšeg savjetnika za vanjsku politiku kojeg je kandidat Trump opisivao 2016. kao "izvrsnog tipa" a 2017., nakon njegova priznanja, kao "mladog dobrovoljca niže klase", "lažljivca".

George Papadopoulos stupio je u ožujku 2016. u službu republikanskog kandidata s ograničenim iskustvom od dva mjeseca u timu senatora Bena Carsona na predizborima republikanaca. Ubrzo stupa u kontakt s izaslanicima Rusije, posebice tajanstvenim "profesorom".

Ovaj mu predstavlja izvjesnu Olgu, navodnu nećakinju Vladimira Putina. Papadopoulos se tada hvali u timu kampanje da ima kontakte u Rusiji za organiziranje susreta između ruskog čelnika i kandidata Trumpa.

"Bio je bez iskustva, naivan, blesav i nije znao da ga je izmanipulirao profesionalac", rekao je u njegovu obranu odvjetnik Thomas Breen.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo