JOHN SULLIVAN

TRUMPOV ČOVJEK U POSJETU SARAJEVU 'SAD će odlučno štititi suverenitet BiH, sankcije Dodiku neće se ukidati, osuđujemo zagovaranje trećeg entiteta'

 Adriano Machado / REUTERS

Politika SAD-a prema Bosni i Hercegovini pod administracijom Donalda Trumpa ostaje na tragu one koja je vođena u proteklim desetljećima i to znači snažnu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje uključujući spremnost na odlučno reagiranje ukoliko to netko pokuša ugroziti, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan.

Sullivan je najviši dužnosnik u izvršnoj vlasti SAD koji je boravio u BiH otkako je Trump postao američkim predsjednikom, a u Sarajevu se sastao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima te s predstavnicima civilnog društva i vjerskih zajednica.

Sullivan je po završetku tih razgovora kazao kako SAD nastavlja podupirati stabilnost BiH na temeljima Daytonskog sporazuma, ali istodobno i snažno zagovara nastavak euroatlantskih integracija te zemlje, a posebice njezin put ka punopravnom članstvu u NATO-u.

"SAD energično podupire odluku vlasti u BiH da nastave put ka članstvu u NATO-u", kazao je Sullivan šaljući jasnu poruku Washingtona oko pitanja koje je postalo kamenom spoticanja u BiH jer se vlasti Republike Srpske podjednako energično protive pridruživanju BiH Sjevernoatlantskom savezu.

U tom je posebice glasan sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je čak najavio uvođenje promjena u entitetski kazneni zakon kako bi se propisala kazna do tri godine zatvora za svakoga onoga tko postupa protivno odlukama entitetskog parlamenta, a to konkretno znači i protivno njegovoj rezoluciji o "vojnoj neutralnosti".

Sullivanovo je tumačenje kako unutar vlasti u BiH zapravo nema podjele oko toga da je članstvo u NATO-u vanjskopolitički cilj BiH jer je to zapisano u važećem Zakonu o obrani iz 2006. godine i u odgovarajućim dokumentima Predsjedništva BiH.

"Naš je izravni interes članstvo BiH u NATO-u", kazao je američki diplomat istaknuvši kako je to samo potpora odlukama koje su donijele same vlasti BiH i u čije se poslove druge države ne bi smjele miješati.

Sullivan je oštro osudio i sva zagovaranja uspostave trećeg entiteta u BiH kao i "zagovaranje secesije" ponovo aludirajući na Dodika.

Kazao je kako su politčari ti koji pokušavaju nametnuti podjele među etničkim skupinama u BiH, a to čine samo kako bi se održali na vlasti.

Sam Dodik koji je od početka 2017. godine pod sankcijama američke administracije te mu je zabranjeno putovanje u SAD i zamrznuta imovina bio je na sastanku sa Sulivanom, no zamjenik američkog državnog tajnika je pojasnio kako je ta činjenica rezultat poštovanja SAD-a prema instituciji Predsjedništva BiH.

"Što se tiče Dodika, za njega nema promjena i on ostaje pod sankcijama", kazao je Sullivan upozorivši kako bi te kaznene mjere mogle biti korištene i ubuduće protiv osoba koje djeluju na štetu BiH.

Poručio je kako će SAD "uvijek odlučno reagirati na svaki pokušaj ugrožavanja stabilnosti BiH".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:12