VODE VERBALNI RAT

TRUMPOV DRŽAVNI TAJNIK OTKRIVA 'Imamo vlastite kanale za komunikaciju sa Sjevernom Korejom, nismo posve u mraku. Razgovaramo s njima, budite pažljivi'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 30.09.2017. u 18:46

U.S. Secretary of State Rex Tillerson (L) shakes hands with Chinese Foreign Minister Wang Yi (R) before their meeting at the Great Hall of the People on September 30, 2017 in Beijing, China. REUTERS/Lintao Zhang/Pool
REUTERS

Rex Tillerson i Wang Yi

Sjedinjene Države imaju "kanale za komunikaciju" sa Sjevernom Korejom i "ispituju" postoji li volja režima Kim Jong-Una da pregovara o svojem nuklearnom i raketnom programu, rekao je u subotu u Pekingu američki državni tajnik Rex Tillerson.

 

"Postavljamo pitanja. Imamo kanale za komunikaciju s Pjongjangom, nismo ... posve u mraku, imamo otvorena dva ili tri kanala s Pjongjangom", rekao je Tillerson novinarima.

 

"Možemo s njima razgovarati i razgovaramo", dodao je. "Ispitujemo (volju režima), dakle budite pažljivi."

 

Tillerson se u subotu u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i svojim kolegom Wang Yijem, u sklopu priprema za prvi Trumpov posjet Kini, predviđen za studeni.

 

Tillerson je rekao  da Kina nije posrednik u komunikaciji sa Sjevernom Korejom nego da SAD ima vlastite kanale.

 

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je imao samo tople riječi za američkog predsjednika, nazvavši ga prijateljem i kazavši kako očekuje da njegov posjet Kini bude "sjajan".

 

Kineski odnosi sa SAD-om napeti su zbog toga što Trumpova administracija kritizira kineske trgovinske prakse i zahtijeva da Peking izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearni program.

 

Xi i Trump sastali su se prvi put na Trumpovu imanju na Floridi u travnju.

 

"Vjerujem da će predstojeći posjet Kini predsjednika Trumpa biti važna prigoda za razvoj kinesko-američkih odnosa", rekao je Xi. "I vjerujem da će njegov posjet biti poseban, sjajan i uspješan."

 

Xi je poslije dodao da obje zemlje moraju "kroz dijalog i konzultacije primjereno pristupiti rješavanju razlika u stajalištima i osjetljivih pitanja, poštujući ključne interese i razloge za zabrinutost druge strane", kako je prenijelo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi istaknuo je da SAD mora poštivati kineska stajališta o Tajvanu.

 

Kina to pitanje smatra najosjetljivijim i najvažnijim u odnosima sa SAD-om i zabrinuta je zbog američkog jačanja vojne suradnje s Tajvanom.

ELIPSO

Izdvajamo